Penzioneri u FBiH za sada neće na proteste, ali žele garanciju Vlade FBiH za ono što im je obećano

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Federacije BiH prolongirano je donošenje odluke o tome hoće li penzioneri izaći na proteste, jer im Vlada FBiH nije ispunila sve tražene zahtjeve.

“Na današnjoj sjednici nismo donijeli odluku ni o odgađanju ni o održavanju protesta. Donošenje odluke je prolongirana za sedam do deset dana. Mi smo od Vlade FBiH dobili obećanje da će nam ispuniti šest od naših sedam zahtjeva. Na današnjoj sjednici usaglasili smo se da od Vlade FBiH tražimo garancije da će nam to biti ispunjeno i da to bude sastavni dio novog zakona o penzijsko-invaldiskom osiguranju”, kazao je za Klix.ba član Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera Omer Omerefendić.

On je naglasio da ukoliko bi dobili garancije, koje bi im garantovao i zakon, protesti ne bi bili održani.

Podsjećamo, penzioneri traže da se penzije isplaćuju do 5. u mjesecu, da ne bude smanjenja penzija, da se penzioneri oslobode plaćanja poreza, da se porodicama umrlog penzionera isplati jedna prosječna penzija, da se penzije svake godine usklađuju sa rastom cijena i troškova života, ali i garanciju od Vlade da će onima koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, kada je donesen sadašnji zakon, a kojima su umanjenje penzije za 32 posto, penzije povećati za 10 posto.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*