Zelena salata i banana pomažu da lakše zaspimo navečer

Univerzitet u Freiburgu objavio je studiju u kojoj je otkriveno zbog čega je tačno spavanje toliko okrepljujuće. Svaki dan stvara se nova veza između ćelije mozga s našim mislima, iskustvom, osjećajima i emocijama. Noću se ta veza s našim mozgom resetuje tako da možemo napraviti nove veze kada se probudimo.

Noćna reklaibracija objašnjava zašto provodimo blizu trećine našeg života spavajući. To je vitalno za naš mozak da nastavi pamtiti, učiti i ima interakciju sa svijetom oko nas. Ali većina nas pati od poteškoća sa snom, a istraživači su istražili “lijekove” koji na mogu pomoći da lakše zaspimo i bolje spavamo.

Istraživanje je pokazalo da samo 14 posto odraslih ispune kvotu potrebnog sna svaku noć, a više od pet posto ih je reklo da nikada nisu uspjeli spavati cijelu noć.

Posljedica je umor koji je drugi najčešći razlog zbog kojeg ljudi preskaču vježbanje i druge aktivnosti. Eksperti za zdravlje i fitness podijelili su nekoliko savjeta kako da lakše zaspite navečer.

“Rimljani su mislili da je zelena salata dobar za san, a tu je nezaobilazna i banana koja je odličan izvor magnezija i kalija koji pomaže da se opuste mišići. Oni sadrže i triptofan koji je bitan da stimulira proizvodnju ključnih hormona bitnih za smirivanje mozga”, kazali su eksperti.

Glasnogovornica Centra za san Lisa Artis kazala je i kako razgovor sa samim sobom može pomoći u eliminisanju negativne energije i smirivanja mozga kako bi zaspao.

“Ne razmišljajte negativno. Dobro bi bilo da razmislite o tome šta ste radili, šta ste jeli i gdje ste spavali tokom dana kada ste loše spavali”, kazala je Artis.

Vježba, san i zdrava ishrana su ključni za zdravlje. Morate spavati da biste pomogli u oporavljanju mišića koji su radili u teretani. Bitno je da ne vježbate kasno jer to može poremetiti san.

Ukoliko vas muče obaveze, zapišite ih prije spavanja i tako ih sigurno nećete zaboraviti. Tako ćete opustiti vaš mozak.

Ukoliko ste gladni, jedite. Mit je da kasni obrok može naštetiti snu.

“Užina prije spavanja pomaže u procesu oporavka tokom noći i podiže nivo energije za naredni dan”, kazala je fitness trenerica Carly Tierney.

Od hrane trebate jesti lagane proizvode koji nisu puni masnoće i šećera, te da ne konzumirate alkohol.

“Ako pijete alkohol zaspat ćete, ali ćete se brzo probuditi. Za razliku od normalnog sna u kojem imate šest ili sedam krugova REM faze, nakon alkohola imat ćete samo dvije”, kazali su eksperti.

Na kraju se savjetuje da isključite sve elektronske uređaje ako vas ništa ne bi poremetilo u spavanju.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*