Ruski inspektori našli niz propusta, i dalje zabranjen izvoz u Rusiju

Privremena zabrana izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju zasad ostaje na snazi, dok se ne otklone nedostaci koje je zatekla ruska inspekcija na terenu u našoj zemlji, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za BHRT.

Zvaničan izvještaj ruske fitosanitarne inspekcije još nije stigao kod nadležnih u BiH, može se naći tek na njenoj internet-stranici.

U Izvještaju se navodi da je tokom inspekcije koja je trajala od 17. do 20.  augusta u BiH utvrđen niz nepravilnosti, posebno u sistemu kontrole.

Inspektori su utvrdili nedostatke koji se odnose i na uzgoj i ambalažu. Takođe, tvrdi se da su fitosanitarne potvrde dostupne neovlaštenim osobama.

Kako bi BiH nastavila izvoz voća i povrća u Rusku Fedraciju, nepravilnosti se moraju otkloniti, navodi se u izvještaju Ruske federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarnu kontrolu.

Potvrdio je ovo za BHRT ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović.

“Ruski inspektori locirali su nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija,a na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakiranja proizvoda”, istakao je Šarović.

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

“”Adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje. Sljedeće sedmice odmah ćemo poduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputit ćemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili”, naglasio je Šarović., rekao je Šarović.

Rusija je početkom augusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*