Tuzla Kvarc dobio koncesiju na pet godina

Danas je u Tuzli potpisan Ugovor o dodjeli koncesije između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona i tuzlanske firme Tuzla Kvarc d.o.o , na koji se dugo čekalo zbog neizmirenih dugovanja.

Ovim ugovorom je Tuzla Kvarcu dodijeljena koncesija za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje u Gradu Tuzla, potvrdio je za Fenu resorni ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović.

Po riječima Mićanovića ugovor je potpisan na pet godina, tako da će koncesionar u tom periodu imati pravo na eksploataciju kvarcnog pijeska na ovom lokalitetu.

Nedavno su sve aktivnosti povodom dodjele koncesije Tuzla Kvarcu završene i stekli su se uvjeti za dodjelu koncesije, navodi Mićanović.

Tvrdi da je firma Tuzla Kvarc uplatila sva potrebna sredstva koja je dugovala, te obezbijedila bankovnu garanciju, i protočan bankovni račun, na kojem je kantonalna vlada insistirala.

Naglasio je da dugogodišnji problem Tuzla Kvarca riješen zahvaljujući strateškom partneru Tehnograd Company, koji je platio dug Tuzla Kvarca.

Da se nije pojavila firma Tehnograd Company sumnjam da bi došlo do koncesije, zaključuje Mićanović.

Direktor firme Tuzla-Kvarc Zlatan Velagić izjavio je za Fenu da je ovo je novi početak za Tuzla-Kvarc.

“Zahvaljujući partnerstvu s firmom Tehnograd Company i uspješnom tuzlanskom biznismenu Hamzi Šariću riješeni su nagomilani problemi koji su trajali dvije godine, koliko je trajao i zastoj u proizvodnji”, tvrdi Velagić.

Po njegovim riječima uvezan je radni staž radnicima i isplaćene obaveze prema državi, radnicima i dobavljačima.

“Ovim ugovorom krećemo s punim kapacitetom na tržište”, poručuje Velagić.

Očekujemo da će resorno ministarstvo nastaviti i ugovore za dva ležišta, čime ćemo zaokružiti tehnološku cjelinu, na čijoj je bazi Tuzla-Kvarc poslovao preko 50 godina.

Zahvaljujući novom ugovoru o koncesiji očekuje se da Tuzla Kvarc zauzme poziciju tržišnog lidera na bh. tržištu, a time i zaposli nove radnike, tvrdi Velagić.

Trenutno u Tuzla Kvarcu radi 25 uposlenika, a povećanjem produkcije očekuje se, da će se vratiti i stari radnici.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*