Mogući uzroci i razlozi prekomjernog znojenja

Znojenje je sasvim prirodna tjelesna funkcija i jedan od načina na koji naše tijelo omogućava održavanje normalne tjelesne temperature. Ipak, šta kada znojenje postaje pretjerano i počne se javljati i u situacijama u kojima nismo izloženi pojačanom fizičkom naporu i drugim aktivnostima u kojima je ono normalno?
Prekomjerno znojenje, poznato kao hiperhidroza, nije rijetko oboljenje, a prema nekim statističkim podacima, blizu tri posto populacije pati od ovog poremećaja.

Razloga za prekomjerno znojenje može biti mnogo, a u nastavku čitajte neke od najčešćih.

Neko iz vaše porodice ima sličan problem

Idiopatska ili primarna hiperhidroza je poremećaj prekomjernog znojenja kada ne postoji nikakvo drugo oboljenje ili stanje. Stručnjaci ne znaju šta ga uzrokuje, niti su uočeni neki drugi poremećaji kada je riječ o veličini ili funkciji znojnih žlijezda.

Ovaj poremećaj se najčešće počne javljati u pubertetu, a posebno su problematična područja ispod pazuha, prepone, stopala, dlanovi, područje iznad gornje usne i na tjemenu.

Znojenje je tek simptom nekog drugog poremećaja

Određena stanja i fizički poremećaji mogu biti u vezi s prekomjernim znojenjem, a u nastavku čitajte koji su najčešći.

Sindrom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) pogađa blizu jedan posto populacije i odlikuje ga ubrzan rad srca (blizu 30 otkucaja u minuti više od normalnog) prilikom stajanja. Može biti praćeno osjećajem nesvjestice, glavobolje i vrtoglavice.

Dijabetes. Stručnjaci još uvijek ne znaju na koji je način prekomjerno znojenje prisutno kod dijabetesa, no može se desiti ukoliko je šećer u krvi prenizak.

Hipertireoza. Ukoliko štitnjača radi ubrzano, to može biti razlog pretjeranog znojenja, a još neki od simptoma mogu biti gubitak na težini, nervoza, ubrzani otkucaji srca te problemi sa spavanjem.

Gojaznost. Više kontakta kože na kožu znači više znojenja.

Uzrok mogu biti određeni lijekovi

Prekomjerno znojenje može biti posljedica uzimanja određenih lijekova poput antidepresiva ili lijekova protiv anksioznosti, potom lijekova za krvni pritisak, antibiotika i hormonske terapije.
(Vijesti.ba / Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*