Zastave na pola koplja, Italija oplakuje žrtve potresa

Italija je odala počast žrtvama potresa koji je sravnio nekoliko sela u središnjem dijelu poluotoka i ušla je u dan nacionalne žalosti.

U sportskoj sali u Ascoli Picenu, u podnožju planina, predsjednik Republike Sergio Mattarella, šef vlade Matteo Renzi i stotine stanovnika i spasilaca učestvovalo je na misi za  35 žrtava iz Arquata i Pescara del Tronto.

Kovčezi prekriveni buketima bijelog cvijeća bili su poredani ispred oltara. Okolo, rodbina i veliki broj povrijeđeni u suzama su izražavali saučešća.

-Ne plašite se izraziti bol, ali ne gubite hrabrost – rekao je za vrijeme molitve biskup Ascolija Monsinjor Giovanni D’Ercole.

Vidno dirnut, Renzi nije govorio, ali je izrazio saučešće porodicama žrtava i zvaničnicima na kraju ceremonije.

Među kovčezima bio je onaj 9-godišnje Giulije, čije tijelo je štitilo tijelo njene 5-godišnje sestre, posljednje osobe koja je izašla živa iz ruševina.

– Izvini što smo stigli kasno (…) ali, želim da znaš odozgo da smo učinili sve što je bilo moguće da te izvadimo – napisao je jedan spasilac na papiru zalijepljenom na malom bijelom kovčegu.

Druga ceremonija, bez tijela, predviđena je za sljedeću sedmicu za žrtve iz Accumolija i posebno Amatrice, mjesta od 2.500 stanovnika koji oplakuju najmanje 230 mrtvih s druge strane planine.

U znak žalosti, televizijski kanali su imali crnu traku i nisu emitirane reklame dok su zvona s Asiške bazilike, pogođene 1997. godine u jakom potresu, zvonila u ‘čast’ žrtava.

Najmanje 16 stranaca, turista ili ljudi koji žive duže u Italiji, su među poginulim, prema vlastima njihovih zemalja: deset Rumuna, tri Britanca, jedna Španjolka, jedan Salvadorac i jedna Kanađanka.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*