Pet državljana Makedonije uhapšeno u Turskoj zbog sumnje da su pripadnici IDIL-a

Pet državljana Makedonije, osumnjičenih da su pripadnici Islamske države, pritvoreno je u Turskoj, izjavio je danas makedonski ministar unutarnjih poslova Mitko Čavkov.

On je, na konferenciji za medije rekao da su u sinhroniziranoj operaciji makedonske i turske policije, 12. augusta privedena tri muškarca iz Kumanova i dvojica iz Skoplja, prenosi Tanjug.

“U pokušaju da pobjegnu, dvojica osumnjičenih su ozbiljno ranjeni. Pošto su uhapšeni, prebačeni su u pritvorni centar za strance u Istanbulu”, dodao je Čavkov.

On je napomenuo da je makedonski sud za svu petoricu odredio pritvor i da će protiv njih, čim budu vraćeni u Makedoniju, biti podignute optužnice na temelju sumnje da su željeli da se priključe nekoj stranoj vojnoj, policijskoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji.

“Koliko dosad znamo, te muškarce, stare od 18 do 24 godine ranije su organizirali makedonski državljani, koji su ranije bili u Siriji. Osumnjičeni su otišli u Tursku kako bi se pridružili jedinicama mudžahedina u Siriji”, rekao je ministar.

Kako je naveo, osumnjičeni su u svojim rodnim mjestima išli na predavanja radikalnih imama koji su ranije bili hapšeni zbog indoktrinacije i radikalizacije.

“MUP nastavlja poduzimati daljnje mjere na prikupljanju dokaza protiv drugih ljudi uključenih u indoktrinaciju, ohrabrivanje i pružanje logistike za slanje dobrovoljaca u Siriju i Irak da bi se priključili jedinicama mudžahedina”, rekao je Čavkov.

On je dodao da su dosad najmanje 23 makedonska državljanina poginula u Siriji i Iraku, a da se skoro 50 njih još tamo bori. Po njegovim riječima, u tijeku je kaznena procedura za 23 makedonska državljanina.”Te brojke nisu konačne”, istaknuo je Čavkov.

On je također rekao da je u Tirani, u Albaniji, 14. augusta uhapšen jedan makedonski državljanin za kojim je izdana međunarodna potjernica zbog umiješanosti u regrutiranje boraca za Siriju i Irak, kao i da vlasti u Skoplju čekaju njegovu ekstradiciju.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*