Završna konferencija EU projekta “BESt4SMEs”

U Tuzli je održana Završna konferencija EU projekta „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“ na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti u protekle dvije godine.

Najznačajniji rezultati projekta odnose se na unapređenje fizičke poslovne infrastrukture, poboljšanje usluga za novoosnovana i postojeća preduzeća u Tuzli, Srebreniku i Kalesiji, razvijanje poslovnih vještina mladih osoba kao potencijalnih poduzetnika, razmjenu pozitivnih iskustava i primjera dobre prakse u lokalnom ekonomskom razvoju te promociju poduzetništva uopšte.

Prostorni kapaciteti BIT Centra u Tuzli ovim projektom prošireni su za dodatnih 490 m2 korisne površine, što je omogućilo otvaranje novih firmi i preko 30 novih radnih mjesta u kompanijama koje posluju u BIT Centru. Nadalje, kroz projekat su osnovana 2 Centra za podršku poduzetništvu s inkubacionim kapacitetima u susjednim općinama – Srebreniku i Kalesiji, kao potpuno novi instrumenti podrške u razvoju poslovanja, koji raspolažu sa po 5 kvalitetno opremljenih i modernih poslovnih prostora i salama za edukacije. U Srebreniku će svoje poslovanje u okviru pomenutog Centra razvijati 5 novih kompanija, dok su u Kalesiji do sada 2 kompanije postale korisnici usluga Centra.

Osim toga, u toku projekta kroz ciljane obuke unaprijeđene su vještine uposlenika Općina Srebrenik i Kalesija i udruženja samostalnih privrednika/obrtnika u oblasti pružanja usluga poduzetnicima. Studentima završnih godina fakulteta Univerziteta u Tuzli omogućena je obuka te pružene konsultacije u izradi 20 poslovnih planova čime su unaprijeđene njihove poslovne vještine i omogućen on-line test poslovne ideje putem web stranice BIT Centra Tuzla.

Ukupna vrijednost projekta je 566.778,67 € od čega Evropska unija finansira 481.761,00 € iz sredstava IPA 2011 Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Projekat je u proteklih 29 mjeseci provodilo Udruženje za razvoj NERDA u saradnji s partnerima: Gradom Tuzla, Općinama Srebrenik, Kalesija te JP Business Innovation Technology PARK – BIT Centar Tuzla.

Događaju su prisustvovali predstavnici partnerskih općina, predstavnici nadležnih općinskih organa, akademske zajednice, nevladinog i privatnog sektora te korisnici projekta.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*