Ujedinjeno Kraljevstvo jedinstveno na svijetu u obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici

U cilju obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu “Remembering Srebrenica”, humanitarna organizacija koja organizuje Dana sjećanja na Srebrenicu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u periodu od 6. do 13. jula organizuje tri nacionalna i više od 20 lokalnih događaja širom Ujedinjenog Kraljevstva.

Četvero preživjelih i Majke Srebrenice, Hatidža Mehmedović, Mejra Đoguz, dr Fatima Dautbašić-Klempić i Nirha Efendić, eminentni dirigent Emir Nuhanović, filmski reditelj Adis Bakrač i francuski kompozitor Éric Breton prisustvovaće glavnim događajima. Majke i preživjeli podijeliće svoje životne priče, dok su umjetnici za ove glavne događaje komponovali dva djela i snimili film samo za ovu priliku.

Majke i preživjeli će prisustvovati većem broju sastanaka na visokom nivou sa političarima i vjerskim liderima, uključujući i sastanak sa zamjenikom premijera Nick Cleggom.

Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović biće glavni govornik na prijemu koji će se održati 8. jula u Londonu. Na ovom događaju govoriće i drugi eminentni govornici, uključujući sudiju Theodor Merona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te, u ime zemlje domaćina, baronesu Sayeeda Warsi, višeg ministra Ministarstva vanjskih poslova i ministra za vjere i zajednice.

Škotska i Vels će također po prvi put upriličiti događaje u znak sjećanja na Srebrenicu. Prijem za visoke zvanice održaće se 11. jula u Bute House-u, u zvaničnoj rezidenciji prvog ministra škotske vlade, dok će Vels organizovati prijem u Nacionalnom muzeju Velsa 9. jula. Na oba ova događaja prisustvovaće brojni ministri i vjerski lideri od kojih će se neki i obratiti prisutnima.

Humanitarna organizacija i njeni volonteri pripremili su impresivan program sa više od 20 događaja širom zemlje. Oni će se održavati u centrima lokalnih zajednica, policijskim stanicama, džamijama, crkvama, vijećima, te u katedrali, a prisustvovaće im brojni lokalni lideri i visoke zvanice. Sve ovo kako bi se odala počast stradalima i izvukle lekcije iz ovog zločina.

Dr Waqar Azmi, predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica”, je rekao:

“Od prvog obilježavanja Dana sjećanja na Srebrenicu prošle godine svijest javnosti o genocidu je znatno porasla. ‘Remembering Srebrenica’ je ponosna što je do sada prikupila više od 100 obećanja delegata koji su učestvovali u obrazovnom programu ‘Lekcije iz Srebrenice’. Ispunjavanje ovih obećanja, te podrška britanske vlade, omogućili su održavanje ‘Remembering Srebrenica sedmice sjećanja’.”

Saopćenje humanitarne organizacije “Remembering Srebrenica”

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*