Davis Cup reprezentacija BiH ušla u prvu grupu Euro-afričke zone

Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine je izborila historijski plasman u prvu grupu Euro-afričke zone savladavši Litvaniju sa 3:0.

Ključni, treći poen našoj reprezentaciji donijeli su Mirza Bašić i Tomislav Brkić u susretu parova.

Oni su trebali igrati protiv Tadasa Babelisa i Tomasa Vaišea, no litvanski selektor Rimvydas Mugevičius se odlučio na kombinaciju Laurynas Grigelis/Lukas Mugevičius.

Našim teniserima ni oni nisu predstavljali problem, te su slavili sa uvjerljivih 3:0 u setovima nakon sat i 32 minute igre.

U prvom setu ključni break Bašić i Brkić su napravili u devetom gemu, a potom su bili sigurni na svoj servis i riješili prvi set u svoju korist sa 6:4 nakon 35 minuta igre.

Drugi set riješen je identičnim rezultatom nakon samo 31 minutu igre, a na samom početku naši teniseri su se suočili sa dvije vezane break lopte, no uspjeli su ih spasiti, a odlučujući break su napravili u sedmom gemu.

Treći set je riješen sa dva breaka u korist BiH. Prvi break se desio na samom otvaranju seta, već u trećem gemu, a drugi je došao u sedmom gemu, te je treći set riješen Brkićevim servisom rezultatom 6:2 nakon samo 26 minuta igre.

Sutra su trebali biti odigrani mečevi Laurynas Grigelis – Damir Džumhur i Lukas Mugevičius – Mirza Bašić, no selektori će vjerovatno promijeniti tenisere, a mečevi će biti odigrani na dva dobijena seta.

Litvanija – Bosna i Hercegovina 0:3

Lukas Mugevičius – Damir Džumhur 0:3 (2:6, 2:6, 3:6)
Laurynas Grigelis – Mirza Bašić 1:3 (6:7(5), 6:7(0), 6:3, 3:6)
Laurynas Grigelis/Lukas Mugevičius – Mirza Bašić / Tomislav Brkić 0:3 (4:6, 4:6, 2:6)

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*