Svjetski eksperti prognoziraju da će cijena nafte biti ispod 60 dolara u sljedećih godinu dana

Vrhunski eksperti iz naftne industrije kazali su kako ne očekuju da će cijene nafte biti iznad 60 dolara po barelu u sljedećih 12 mjeseci.

Prema istraživanju Bloomberga čiji su rezultati predstavljeni na Azijsko-pacifičkoj konferenciji nafte i Singapuru, 14 od 15 velikih trgovaca naftom predviđaju da će se cijena kretati u rasponu od 40 do 60 dolara po barelu sljedeće godine.

“Problem je što kada cijene krenu prema gore prebrzo američke bušilice proizvode više nafte. Cijena će se kretati između 40 i 50 dolara, a maksimalno 55 dolara”, rekao je Arzu Azimov i SocarTrading SA firme.

Analitičari su morali ponovo revidirati svoja očekivanja. Trgovci naftom koje je intervjuisao Bloomberg kazali su da su cijene divljale početkom ove godine, ali da su Iran, Saudijska Arabija a čak i SAD iznenadile povećanom proizvodnjom, odgađajući neizbježni rebalans.

“Naftno tržište još nije izbalansirano. Tržište tek treba početi raditi na milionima zaliha nakupljenih tokom krize”, rekao je Saad Rahim, šef ekonomije u Trafigura Groupu.

Eksperti ING Banka su istakli kako ne vide opravdanje za povećanje cijena iznad 50 dolara, te kako očekuju da će cijena do kraja ove i sljedeće godine biti oko 40 dolara.

Skoro svi eksperti i investicijske banke nisu bili impresionirani glasinama u vezi sa dogovorom Organizacije zemalja koje se bave izvozom nafte (OPEC) o zamrzavanju proizvodnje. Mnogi dovode u pitanje sposobnost grupe da postigne dogovor.

“Svaki put prije sastanka OPEC-a kažu da je smrzavanje proizvodnje dobra ideja i svaki put odu praznih ruku. Vrlo je jasno da su proizvođači fokusirani na pumpanje u najvećim mogućim količinama”, rekao je Hamza Khan.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*