“Na ulice NY šaljemo najveću policijsku snagu u historiji”

Guverner Andrew Cuomo subotnju je eksploziju na Manhattanu u New Yorku, u kojoj je povrijeđeno najmanje 29 ljudi, okarakterizirao kao teroristički napad.

Još uvijek, istaknuo je, nije utvrđena povezanost između napada i međunarodnih terorističkih skupina. Iako u eksploziji nastala golema materijalna šteta, svi su sretni što nije bilo smrtno stradalih, kazao je Cuomo.

“Ovo je jedan od onih scenarija iz noćne more. Pronaći ćemo odgovorne za bombaški napad, pravda će biti izvršena”, kazao je Cuomo.

Njujorški gradonačelnik Bill De Blasio kazao je da će ove sedmice na ulice New Yorka poslati najveću policijsku snagu u historiji.

“Spriječili smo 20 napada u New Yorku u zadnje dvije godine, ovaj nasilni kriminalni čin riješit će naše sigurnosne agencije, budite uvjereni”, kazao je James O'Neill, policijski načelnik New Yorka.

“Identificirali smo i transferirali 29 povrijeđenih ljudi, a svi oni su danas pušteni kući iz bolnice. Pregledali smo oštećene zgrade, na njima nema strukturnih oštećenja, to su dobre vijesti”, rekao je vatrogasni zapovjednik Daniel Nigro.

Nakon eksplozije, policija je u susjedstvu pronašla i drugu napravu. Bio je to ekspres lonac, na koji su bile pričvršćene žice povezane s nečim što je izgledalo kao mobilni telefon. Naprava je uklonjena, a strojno će se pregledati na sigurnoj lokaciji.

Osim toga, u New Yorku se ove sedmice održava i Opća skupština UN-a, na kojoj se očekuje 135 svjetskih vođa i ministara vanjskih poslova, pa je u gradu povećana sigurnost, piše Index.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*