Danas Samit UN-a o izbjeglicama i migrantima

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas će biti održan Samit o izbjeglicama i migrantima na visokom nivou.

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku danas će biti održan Samit o izbjeglicama i migrantima na visokom nivou, koji će otvoriti novi predsjedavajući Generalne skupštine UN-a Peter Thomson, poslije koga će govoriti i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon.

“Ovo je prvi put da Generalna skupština UN-a organizira samit na nivou šefova država i vlada o velikom kretanju migranata i izbjeglica širom svijeta i predstavlja historijsku priliku da se izradi plan za bolji globalni odgovor”, navodi se u saopćenju na internetskoj stranici UN-a.

Samit je sazvao predsjednik 71. zasjedanja Generalne skupštine u ime država članica, prenosi Tanjug.

Visoki predstavnici

Kako se navodi, samitu će prisustvovati šefovi država i vlada, ministri, lideri iz sistema UN-a, civilnog društva, privatnog sektora, međunarodnih sigurnosnih agencija i akademija.

U utorak 20. septembra na marginama Generalne skupštine američki predsjednik Barack Obama bit će domaćin Samita lidera o izbjeglicama.

Dok će se Samit lidera fokusirati na izbjeglice, a ne migrante, u središtu Samita Generalne skupštine na visokom nivou bit će velika kretanja migranata i izbjeglica, dodaje se u saopćenju.

Generalna debata u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, u kojoj učestvuju šefovi država i vlada članica UN-a, traje od 20. do 26. septembra.

(Aljazeera)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*