Fejzić: Pozitivan nalaz znači izvoz na novo tržište od 140 miliona stanovnika

Predstavnici veterinarske inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji borave u BiH kako bi obišli nadležna tijela, subjekte u poslovanju s hranom, laboratorije, granične prijelaze i farme posjetili su laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.
Predviđeno je da ruski inspektori obiđu 14 kompanija, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić ističe da je izvoz namirnica životinjskog porijekla  izuzetno regulirana oblast, naročito kad je u pitanju provjera ispunjenosti zahtjevnih standarda prilikom uvoza hrane iz drugih zemalja ili kontinenata.

-Primarni razlog za ovu regulaciju jeste u činjenici da su se bolesti životinja i ljudi oduvijek prenosile trgovačkim kanalima, a u današnje vrijeme, takvi rizici su iz razumljivih razloga veći nego ikada.

BiH pokušava pronaći svoju poziciju na svjetskom tržištu hrane, i otvoriti vrata drugih tržišta za svoje proizvođače, što danas nije nimalo lako. Ruska veterinarska inspekcija boravi u našoj zemlji s ciljem da izvrši veoma detaljnu provjeru funkcioniranja našeg cjelokupnog sistema, i pozitivan nalaz i preporuka ove inspekcije bi značila da naši proizvođači imaju mogućnost izvoza na novo tržište od 140 miliona stanovnika – kaže Fejzić.

Naglašava da su laboratorije Veterinarskog fakulteta također predmet inspekcije, s obzirom na to da laboratorijska dijagnostika čini jednu od najvažnijih karika u sistemu zdravlja životinja i sigurnosti hrane.

-S obzirom na to da naše laboratorije imaju implementiran međunarodni ISO 17025 standard i da ovaj standard uvažava i Ruska Federacija, najviše vremena u detaljnoj i temeljitoj inspekciji se provjeravala ispunjenost ovog standarda. Cjelokupni laboratorijski sistem u BiH je i ranije bio predmet sličnih inspekcija i evaluacija, smatramo da se on svakodnevno poboljšava, međutim,  ima slabosti koje treba rješavati naročito u domenu njegove koordinacije i finansiranja. Veliki napredak, naročito s aspekta kontrole zaraznih bolesti,  uslijedit će s otvaranjem nove laboratorije za zdravlje životinja koja će djelovati u sastavu Veterinarskog fakulteta i koja je finansirana sredstvima svjetske banke, federalnog ministarstva poljoprivrede i Kantona Sarajevo. Ova laboratorija izgrađena je na Stupu i u potpunosti će zadovoljiti sve biosigurnosne zahtjeve, uskoro se očekuje njeno otvaranje i time će se BiH pridružiti zemljama u svijetu koje dijagnostiku i kontrolu zaraznih bolesti životinja provode s najsavremenijim i najefikasnijim metodama-ističe dekan Fejzić.

Dekan Veterinarskog fakulteta ocjenjujući posjetu inspekcije Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije kaže da je rano govoriti o ukupnim rezultatima.

– Pored laboratorija su u toku i  posjete proizvodnim objektima, provjera funkcionisanja sistema od farmi do tržišnih lanaca, legislativa, spremnost na odgovore u slučaju pojave bolesti ili toksičnih materija i  drugo tako da će vjerovatno nalaz ove inspekcije u finalnoj formi biti dostupan nekoliko mjeseci nakon provedene inspekcije-dodaje Fejzić.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*