Pitanje izvoza voća i povrća u Rusiju može se smatrati riješenim

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da se pitanje izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju može smatrati konačno riješenim.
– Ruska strana je pozitivno odgovorila Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i očekujemo da ta zabrana bude ukinuta danas ili sutra. Ponudili su Ministarstvu da se potpiše protokol o saradnji u kojem ćemo definisati određena pitanja. Mi smo pristali na to i već danas u Vijeću ministara BiH pokrenućemo tu procuduru i vjerujem da potpisivanje protokola neće usporiti skidanje ove privremene zabrane, te smatram da je to jedna od dobrih vijesti – istakao je Šarović.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba “Roseljhoznadzor” početkom augusta je uvela privremenu zabranu na uvoz voća i povrća iz BiH zbog nedostatka potvrde o sigurnosti proizvoda. Potom je odobren dolazak ruske inspekcije u obilazak proizvođača i pogona u kojima se pohranjuje voće i povrće, a koji su u BiH boravili od 17. do 20. augusta.

Trenutno u BiH, već desetak dana borave predstavnici Federalne službe za veterinarstvo i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije koji  obilaze domaće kompanije koje su se kandidovale za izvoz svojih proizvoda, među kojima su mljekari i kompanije mesne industrije.

– Kada je riječ o izvozu mesa vidjećemo kakav će da bude njihov izvještaj, a oni sutra završavaju posjetu. Oni posmatraju sistem u BiH, da li je osposobljen komandni lanac, dakle veterinarski sektor, laboratorije i da li to zadovoljava ruske standarde. Također, kontrolišu kompanije da bi utvrdili kakvi su njihovi kapaciteti i da li su tako organizovane da zadovolje ruske standarde. Očekujem njihov završni izvještaj i nakon toga vidjećemo ko je prošao. Nadam se da će ih proći priličan broj – izjavio je Šarović.

Naveo je također da će vrlo brzo biti upućen zvaničan poziv inspekciji Ureda EU za hranu i veterinarstvstvo iz Dablina da dođu u BiH i obave kontrolu, odnosno preglede funkcionisanja državnog sistema kontrole i izvoznih objekata za proizvodnju pilećeg mesa, da bismo mogli izvoziti piletinu na tržište EU.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*