CIA drogirala ljude i životinje

1950-ih godina CIA je započela program naziva MK-ULTRA. U strahu kako će ih Sovjetski savez preduhitriti u tehnikama špijunaže, investirali su u bizarno istraživanje: može li se LSD koristiti za manipuliranje? Mogu li njime kontrolirati umove?
To što je MK-ULTRA postojao dobro je poznata činjenica, no većina ljudi nije svjesna koliko su detalji programa, u najmanju ruku – ludi. Kako prenosi ListVerse, agenti CIA-e bili su spremni na sve. Drogirali su slona usmrtivši ga, cijeli francuski gradić, jedni druge, a LSD su pokušali umetnuti i Fidelu Castru kako bi ga osramotili pred nacijom.

1. Agenti CIA-e jedni su drugima podmetali LSD (gdje god bi stigli)

U ranoj fazi programa MK-ULTRA, LSD je testiran na agentima koji bi se javili dobrovoljno i koji bi potom vrlo oprezno uzeli male doze LSD-a i pratili učinke i nuspojave koje je imao na njih.

No ubrzo je sve izmaklo kontroli. Svaki dobrovoljac pristao je na uzimanje LSD-a u svako doba, bez posebne najave. Ubrzo je LSD u kavama zaposlenika postao uobičajena pojava.

Kada je CIA 1954. godine održala uredsku zabavu, morali su naglasiti kako je strogo zabranjeno stavljati LSD u punč. No čak ni tada agenti nisu vjerovali jedan drugome i, ponijevši svoju bocu vina, odbijali je spustiti čak i na sekundu.

2. Priručnik ‘Kako podvaliti LSD’ napisao je mađioničar

Nije trebalo dugo kako bi se uporaba LSD-a proširila izvan ured CIA-e. Ubrzo se program proširio na bezazlene građane, pa su u pomoć pozvali stručnjake – mađioničare.

John Mulholland, profesionalni iluzionist, napisao je priručnik o tome kako neprimjetno podvaliti LSD u nečije piće. Naučio je agente kako da odvrate pažnju publike, tako što bi zapalili šibicu, dok je druga ruka posezala za pićem. Čak ih je naučio trik kojim bi zalijepljena tableta LSD-a, sa kutije šibica, pala u čašu.

Prema nekim dokumentima, Mulhollandove su metode odbačene i zapravo nikada nisu korištene. Drugi pak tvrde kako je njegov priručnik bio ključan element programa.

3. Unajmljivali su prostitutke kako bi drogirali svoje klijente (ili gledali seks?!)

Jedan od načina testiranja LSD-a bila je operacija koja je doista živjela prema svojem imenu – Ponoćni klimaks.

Naime, CIA je otvorila bordel i plaćala stotine dolara prostitutkama koje bi zatim drogirale svoje klijente. Odvučeni su u sobu kraj koje je bilo zrcalo kroz koje je sve promatrano.

Službeno stoji kako je CIA zapravo testirala pprostitutkejer ih je zanimalo mogu li postati tajni agenti i koliko će uspješno moći izvući informacije iz mete koristeći seks i drogu.

Neslužbeno, ovo je bila savršena izlika kako bi profesionalni špijuni CIA-e mogli promatrati seks. Koordinator projekta, George White, napisao je kako je bilo “zabavno, zabavno, zabavno”, dodavši “gdje drugdje bi američki dečko mogao lagati, ubijati, varati, krasti i silovati sa blagoslovom onih s najviših pozicija?”

4. Psihičke bolesnike drogirali su dok ne bi pali u komu

Kanada je također bila dijelom MK-ULTRE. Profesor Hebb uspješno je natjerao grupu studenata na LSD-u, da vjeruju kako je Bog stvorio svijet u 7 dana. Grupicu koja se izjašnjavala ateistima zatvorio je u prostoriju te im puštao snimke koje su podupirale kreacionističke teorije. Kada su izašli, studenti su ‘podupirali’ ideju kako je svemir stvorio svemoćni Bog.

Doktor Cameron je pak, Hebbove ideje odveo korak dalje. On je vjerovao kako uz pomoć LSD-a može prebrisati nečiji mozak i krenuti ispočetka. Koristio bi koktel lijekova i droge kako bi psihičke bolesnike stavio u 10-dnevnu komu. Zatim je započeo terapiju elektrošokovima dva puta dnevno, što je 5 puta više od normalne terapije.

Koliko su ove metode bile učinkovite – ne zna se. No, Cameronove metode pojavile su se nekoliko godina kasnije u novim CIA-inim priručnicima.

5. Držali su čovjeka drogiranim 174 dana

Nekim su eksperimentima naprosto testirali koliko dugo netko može biti drogiran. A odgovor je – jako, jako dugo.

U jednom eksperimentu, grupi Afroamerikanaca sa već postojećom navikom na drogu davali su LSD u periodu od 77 dana. Svaki put kada bi se njihova tolerancija na drogu povećala, udvostručili ili čak učetverostručili bi dozu, kako bi vidjeli mogu li se oduprijeti.

77 dana bio je njihov rekord, no to je daleko od najgoreg (prema njima – najboljeg) rezultata. Psihički bolesnik iz Kentuckyja drogiran je toliko često da je u transu proveo 174 dana. Nakon što je eksperiment završio, bolesnik se našao u beskonačnom ‘tripu’ do kraja života.

6. LSD su dali i mački

CIA je drogirala i životinje. Kruže priče kako su LSD dobili svi, od psa od paukova. No eksperiment s mačkom je taj koji se snimljen i koji slobodno cirkulira u javnosti.

Najprije su mačku stavili u kavez s mišom. Naravno, mačka je odmah, refleksno, uhvatila miša i pojela ga. Natrpavši mačku drogom, ona je radikalno promijenila ponašanje. Na LSD-u, mačka je bila prestrašena prisutnošću miša. Svaki put kada bi joj se miš približio, pokušala se zavući u sigurnost kutka kaveza

Većina MK-ULTRA programa bila je tajna, no ne i ovaj eksperiment. Snimka je poslana vojsci kako bi pokazali koliko je su napredovali u korištenju novih tehnika.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*