Donosimo listu samo nekih od neopravdano „demoniziranih“ namirnica koje su dobre za zdravlje.
Jaja
Jaja su jedna od najzdravijih namirnica koje postoje. Ona pomažu u zaštiti od srčanih bolesti.
Također, sadrže i visokokvalitetne proteine koji pomažu da se dulje osjećaš sitom i unosiš manje kalorija tijekom dana. Žumanjak jajeta bogat je luteinom i zeaksantinom koji štite od bolesti oka poput katarkate ili makularne degeneracije.
Punomasni mliječni proizvodi
Iako su punomasni mliječni proizvodi bogati zasićenim mastima i kolesterolom, istraživanja pokazuju kako oni ne utječu negativno na razinu kolesterola u krvi. Jedino punomasni mliječni proizvodi sadrže vitamin K2 koji pomaže zdravlju srca i kosti.
Mliječni proizvodi su bogati i konjugiranom linolnom kiselinom (CLA) koja pomaže gubitku suvišnih kilograma.
Leguminoze
Leguminoze, kao što su grah, grašak i leća, godinama su bile kritizirane zbog sadržaja fitata i ostalih tvari koje smanjuju apsorpciju mineralnih tvari poput cinka i željeza. Međutim, ova činjenica bi trebala zabrinjavati samo osobe koje ne jedu meso i ribu. Osobe koje konzumiraju meso unose dovoljno mineralnih tvari iz životinjskih namirnica, pri čemu leguminoze ne ometaju njihovu apsorpciju.
Leguminoze su bogate kalijem, magnezijem i drugim mineralnim tvarima, a nekoliko studija je pokazalo kako smanjuju upalu, razinu glukoze u krvi i unaprjeđuju zdravlje srca.
Smrznuto i konzervirano povrće
Smrznuto i konzervirano povrće često se smatra manje zdravijim od svježeg povrća. Međutim, znanstvenici su pokazali kako se konzerviranjem i smrzavanjem povrća zadržava većina hranjivih tvari iz povrća. Iako je udio antioksidansa i vitamina topljivih u vodi veći u svježem povrću, ukupni sadržaj hranjivih tvari u konzerviranom i smrznutom povrću usporediv je sa sadržajem hranjivih tvari u svježem povrću.
Morski plodovi
Škampi, dagnje, rakovi i kamenice smatraju se zdravim namirnicama, iako mnoge zabrinjava njihov visoki udio kolesterola. Međutim, konzumiranje morskih plodova neće utjecati na razinu kolesterola u krvi.
Osim toga, morski plodovi su bogati proteinima i selenom koji je važan za rad mozga. Također, predstavljaju i odličan izvor joda, mineralne tvari esencijalne za pravilan rad štitnjače.
(Vijesti.ba)