Pješačkim pohodima u znak sjećanja na žrtve vlaseničkog logora Sušica danas je obilježena 23. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora kroz koji je prošlo 8.000 osoba nesrpske nacionalnosti sa područja Vlasenice, a ubijeno ih je više od 1.600 (Alma Arnautović - Anadolu Ajansı)

Vlasenica: Obilježena 24. godišnjica stradanja Bošnjaka u logoru Sušica

Na prostoru zloglasnog koncentracionog logora Sušica, u kojem je od aprila do septembra 1992. godine mučeno preko 8.000 Bošnjaka, danas je obilježena 24. godišnjica zločina nad logorašima sa područja Vlasenice, javlja Anadolu Agency (AA).
U logoru Sušica srpske su snage ubile preko 1.600 ljudi, čija su tijela, da bi se zločini prikrili, bačena u nekoliko masovnih grobnica. Logor je bio prostor za ubijanje, silovanje, torture i neviđena mučenja, a niko nije bio pošteđen.

Iz poštovanja prema ubijenim, ali i preživjelim žrtvama, svake se godine, uoči obilježavanja godišnjice, održava mirna šetnja, a maršuta je duga 30-ak kilometara i kreće iz Turalića kod Kladnja. Učesnici marša proučili su Fatihu na lokaciji masovne grobnice Ogradice, gdje su pronađena tijela 300 ubijenih logoraša.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, izjavio je da je obaveza svih preživjelih da posjećuju ovakva mjesta, kako se zbog budućih naraštaja, stravične scene ne bi zaboravile ili ponovile.

Inače, Vlasenica je poznata i po velikom broju silovanih djevojčica. Preživjele žrtve sjećaju se da je centralno mjesto za silovanje djevojaka i djevojčica bilo u kući Smajla Durakovića. Nakon tortura, žrtvama se gubio svaki trag, a neki od onih koji su ih silovali, izgladnjivali, tukli i iživljavali se na njihovim bespomoćnim tijelima, i danas žive i rade u Vlasenici ili u Srbiji.

Godine 2005. Haški tribunal osudio je Dragana Nikolića Jenkija, bivšeg upravnika Sušice, na 20 godina zatvora. Sud BiH osudio je Bastaha i Viškovića na ukupno 40 godina zatvora.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*