Nastavljen štrajk glađu radnika TTU-a

Nastavljen je štrajk glađu bivših radnika tuzlanske Tvornice transportnih uređaja. Njih pedesetak jučer su se zatvorili u jednoj od prostorija u krugu firme, kako bi na taj način prisilili vlade Federacije i Tuzlanskog kantona, da ispune javno data obećanja.

Radnici TTU Tuzla traže da se poštuju njihova prava, na što su se zvaničnici vlada javno obvezali. Godinama im nisu uplaćivani penzioni doprinosi, plaće i druge obaveze, poslali su ih na biro, gdje polovina više nema nikakvih naknada.
“Ništa od tih obećanja nema,a mi tražimo samo jedan djelić od tih obećanja znači na nekom komadu papira gdje će nam napisati kada će ispoštivati obećanja, kada ćemo na posao ili u penziju, kaže Edin Ćosić, bivši radnik TTU Tuzla.

Umjesto toga slušamo obećanja, pa su premijeri federacije i tuzlanskog kantona, izgleda odlučili d naše zahtjeve naprosto gurnu u stranu. Dok jedni ne mogu u penziju, jer imaju i pod dvanaest godina neuvezanog staža, drugi su iz istog razloga izgubi bli i pravo na prijeremeneo penzionisanje, poručuju radnici.

Odnos vlasti prema njima  je očekivan, smatraju bivši radnici TTU.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*