BiH bilježi manji ekonomski rast u 2016.

Bosna i Hercegovina bilježi ekonomski rast od 2,8% u 2016. godini, čime se otvara put povećanju zaposlenosti i smanjenju siromaštva, podaci su to Svjetske banke u BiH.  Da bi se taj rast održao potrebne su dalje reforme i očuvanje stabilnosti.

Izlazimo iz negativnog i idemo u pozitivan ekonomski trend, poručuju iz Svjetske banke. No, i dalje trebamo raditi, rast od skoro 3% nije dovoljan da bi se snažno krenulo naprijed. “Prvenstveno treba raditi na jačanju tržišta rada, sa de radi na reformama koje ćemo omogućiti da se zapošljavaju mladi ljudi, da se kreiraju nova radna mjesta, da se daje prostor poslovnom sektoru”, rekla je Sandra Hlivnjak, ekonomist Svjetske banke u BiH.

BiH i dalje ima visoku stopu nezaposlenih. Aktivnim mjerama zapošljavanja u ovoj godini zabilježen je blagi pad nezaposlenosti. “Stopa nezaposlenosti u 2015. iznosila je 27,7% i smanjena je u 2016. na 25,3% i to je svakako ohrabrujuće”, rekla je ekonomistica Hlivnjak.

Svjetska banka svojim projektima nastoji pomoći BiH. U budućnosti žele uraditi reformu zdravstva, regulisati bankarski sektor, rekonstruisati željeznički sektor, te reformisati poslovni ambijent.

(Federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*