Međunarodni dan slobode pristupa informacijama

Danas se obilježava Međunarodni dan slobode pristupa informacijama. Sloboda pristupa javnim informcijama je jedno od osnovnih ljudskih prava, koje, nažalost većina stanovništva ne koristi.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1946. godine usvojila jednu od svojih prvih rezolucija, koja kaže: “Pravo na informaciju je osnovno ljudsko pravo i mjerilo svih prava kojima su se Ujedinjene nacije posvetile”. Upravo su 28. septembra 2002. godine na sastanku u Sofiji (Bugarska), organizacije, članice Mreže predložile da 28. septembar bude nominovan kao Međunarodni dan slobode pristupa informacijama s ciljem simboliziranja globalnog pokreta za promociju prava na pristup informacijama.

 

TI BiH: Ulične akcije i regionalna konferencija
Transparency International u BiH (TI BiH) danas organizuje ulične akcije u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru u okviru kojih će razgovarati sa građanima i upoznati ih sa pravima i načinima na koje mogu zahtijevati informacije i odgovornost javnih institucija u BiH, saopštio je TI BiH.

TI BiH organizuje niz aktivnosti povodom obilježavanja 28. septembra Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, a svake godine koristi ovu priliku da iznova podsjeti građane da imaju pravo da zahtijevaju odgovornost i transparentnost rada javnih institucija na svim nivoima, i da su im ova prava garantovana zakonima o slobodi pristupa informacijama.

Pomoću uličnih akcija, građanima će biti omogućeno da direktno sačine zahtjeve za pristup informacijama koje ih zanimaju.

U Sarajevu će ulična akcija biti održana u Ferhadiji, ispred Katedrale u periodu od 11.00 do 14.00 sati, u Banjaluci na Trgu Krajine i u Mostaru na Španskom trgu.

TI BiH organizuje i dvodnevnu regionalnu konferenciju u Sarajevu i Banjaluci, također povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*