Nadležnim organima Srbije proslijeđena dokumentacija u slučaju ˝Novak Đukić˝

Viši sud u Beogradu bi na ročištu, zakazanom za danas, trebalo da razmotri priznavanje presude protiv Novaka Đukića, bivšeg zapovjednika Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, koji je u Bosni i Hercegovini osuđen na 20 godina zatvora za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji u kojem je ubijena 71 osoba.

Budući da izručenje Đukića, koji je u međuvremenu prebjegao u Srbiju nije moguće tražiti, jer ima srbijansko državljanstvo, očekuje se da Sud u Beogradu prizna presudu i izrekne vlastitu u skladu sa legislativom te zemlje.

U vezi s tim, do sada je osporavano “to što Bosna i Hercegovina, odnosno Sud Bosne i Hercegovine nije dostavio nadležnima organima u Beogradu ništa osim optužnice i vještačenja Berke Zečevića”. Naime, traženo je više od stotinu dokumenata u tom postupku.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Marina Bakić, Ministarstvo pravde je od Suda Bosne i Hercegovine zaprimilo određenu dokumentaciju, kao odgovor na zahtjev Višeg suda u Beogradu, koja je putem ovoga ministarstva proslijeđena Ministarstvu pravde Republike Srbije 26. augusta, kao vrlo hitna pošta.

Bakić podsjeća da je, postupajući po zahtjevu Suda Bosne i Hercegovine od 19. oktobra 2015. godine, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, aktom od 21. oktobra prošle godine, proslijedilo Ministarstvu pravde Republike Srbije zamolnicu Suda Bosne i Hercegovine za preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad osuđenim Novakom Đukićem, a u svrhu izvršenja kazne zatvora u trajanju od 20 godina, izrečene pravosnažnom presudom Suda Bosne i Hercegovine, zbog krivičnog djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine je do sada više puta urgiralo kod nadležnih organa Srbije za dostavu odgovora na zamolnicu. U vezi s tom zamolnicom, Ministarstvo pravde Srbije dostavilo je Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine zahtjev Višeg suda u Beogradu od 13. jula 2016. godine za dostavu dijela spisa predmeta Suda Bosne i Hercegovine, koji je, aktom ovog ministarstva od 19. jula, proslijeđen Sudu Bosne i Hercegovine na nadležno postupanje”, pojašnjava Bakić, refereirajući se na dosadašnju hronologiju i korespondenciju nadležnih organa dviju zemalja.

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Novaka Đukića krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske 25. maja 1995. godine naredio granatiranje Tuzle. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. godine, nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, zbog pogrešne primjene zakona, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina zatvora. Sud Bosne i Hercegovine je potom smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora u junu 2014. godine, a njegov branitelj je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da se osuđeni nalazi na liječenju u Srbiji.

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*