Kadeti BiH izgubili od Rusije sa 2:1 za kraj prvog kruga kvalifikacija za EP

Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je u posljednjem kolu grupe 1 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2017. od Rusije rezultatom 2:1.

S obzirom da je naša U17 reprezentacija pobjedama nad Latvijom (3:0) i domaćinom turnira Moldavijom (1:0) obezbijedila plasman u elitni krug kvalifikacija, selektor Sakib Malkočević je na teren poslao izmijenjen sastav.

Tako su od prve minute protiv Rusije zaigrali Perković, Tegeltija, Kahrimanović, Sadiku, Gazibegović, Hasanović, Santrač, Džafo, Imamović, Marušić i Salčin.

Prvu priliku za našu reprezentaciju imao je Santrač, no ruski golman Šitov je odbranio. Rusi su poveli u 13. minuti kada je pogodio Lopatin.

U 18. minuti Sadiku je pokušao glavom, no Šitov je lagano odbranio njegov udarac. Potom su Rusi propustili dvije prilike u 23. i 28. minuti, ali je Perković bio siguran.

Potom je Džafo pokušao dva puta iz slobodnog udarca sa oko 25 metara. Prvi put u 35. minuti Šitov je odbranio, a minuti kasnije lopta je pogodila živi zid.

U 47. minuti Malkočević je napravio dvostruku izmjenu. Džafo i Salčin su izašli, a ušli su Omerović i Ramić.

Rusi su udvostručili prednost u 49. minuti. Nakon što je lopta upućena sa desne strane putovala nekoliko sekundi na drugu stranu kaznenog prostora, naša odbrana je loše reagovala, što je iskoristio Kolesničenko i preciznim prizemnim udarcem matirao Perkovića.

Posljednju izmjenu Malkočević je izvršio u 54. minuti kada je Hasanovića zamijenio Škanjić.

Nakon greške ruske odbrane u 62. minuti na čelu sa golmanom Šitovom koji je bespotrebno napustio svoj kazneni pristor, lopta je došla do Omerovića koji je šutirao sa dvadesetak metara na prazan gol, ali je pogodio samo stativu.

U 68. minuti nakon slobodnog udarca sa lijeve strane Sadiku je sjajno šutirao glavom sa pet metara, ali je Šitov odbranio. U nastavku akcije lopta je “plesala” oko gol-linije ruskog gola, no naši igrači je nisu uspjeli ugurati u gol.

U 74. minuti Santrač je šutirao sa vrha kaznenog prostora nakon sjajnog prodora, no Šitov je bez problema ukrotio njegov udarac.

Počasni gol za našu reprezentaciju postigao je rezervista Škanjić u 78. minuti meča, kada je na veoma lijep način savladao Šitova za konačnih 2:1.

Rusija je tako kao prvoplasirana iz grupe 1 otišla u elitni krug, a BiH kao drugoplasirana. Izvlačenje parova za elitni krug bit će održano 13. decembra ove godine, a on će se igrati u martu naredne godine. Evropsko prvenstvo će se igrati iduće godine od 3. do 19. maja u Hrvatskoj.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*