U Tuzli danas identifikacija posmrtnih ostataka Kjašifa Smajlovića

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli  danas je zakazana   identifikacija žrtava, među kojima bi  trebali  biti identificirani i posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića, prve novinarske žrtve rata u BiH.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je   da su posmrtni ostaci ekshumirani u junu ove godine iz masovne grobnice Kazan-bašča, na području Zvornika, iz koje je ekshumirano 11 žrtava.

Kjašif Smajlović   ubijen je 9. aprila 1992. godine u dopisništvu ‘Oslobođenja’ u Zvorniku, a predstavnici Instituta za nestale osobe nedavno su obavijestili njegovog brata, Sakiba Smajlovića o pronalasku posmrtnih ostataka, nakon 24 godine traganja.

Posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića pronađeni su prije nekoliko mjeseci na lokalitetu Kazan-bašča na području Zvornika, a polovinom septembra su stigli DNK nalazi koji potvrđuju da se radi o njegovim posmrtnim ostacima.

Čengić je također najavila da je u Komemorativnom centru u Tuzli u petak, 30. septembra, u 12.00 sati zakazana identifikacija kada bi tebali biti identificirani posmrtni ostaci četiriju žrtva, među kojima i dvogodišnjeg dječaka Sabrije Ribića i jedne od njegovih sestara, Zlate ili Ismete.
Čengić navodi da je u porodici Ribić ubijeno devet članova – roditelji i sedmero djece, šest sestara i najmlađi brat Sabrija.

Podsjeća da su četiri sestre – Almasa koja je imala tri godine, Suvada pet, Zijada sedam i Zlatija 13 godina, identificirane u decembru 2015., a roditelji Ismet i Ševka identificirani su ranije.

– Posmrtni ostaci identificiranih žrtava ekshumirani su iz masovne grobnice Crni Vrh na području Zvornika iz koje je 2003. godine ekshumirano 629 posmrtnih ostataka. Iz porodice Ribić još nisu identificirani posmrtni ostaci dviju sestara Ismete i Zlate i najmlađeg brata Sabrije – kazala je Čengić.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*