Radnici TTU-a u sve lošijem stanju, Novalić im poručio da čekaju još mjesec-dva

Grupa radnika Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla već pet dana štrajkuje glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja medicinsko osoblje Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla danas je nekoliko puta intervenisalo u krugu ovog preduzeća.

Predsjednik Sindikata radnika TTU-a Mehmed Terzić za Klix.ba ističe da je situacija sve lošija.

“Radnici se nalaze u jako teškom stanju. Zdravlje im je ozbiljno narušeno. Medicinsko osoblje danas je intervenisalo zbog pet radnika, od kojih su trojica morala biti prebačena u prostorije Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, kako bi im bila ukazana dodatna pomoć”, istakao je Terzić kojem je također zbog narušenog zdrvstvenog stanja ukazana ljekarska pomoć.

Radnici poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva koje upućuju Vladi Federacije BiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem, a koji se u ovom trenutku odnose na uvezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata.

“Nakon ministra industrije, energetike i rudarstva TK Srđana Mićanovića nas više niko nije od nadležnih posjetio. Jedino nas obilaze mediji i hitna pomoć, ali mi poručujemo da ćemo čekati još dva do tri dana, ako se ništa ne promjeni poduzet ćemo radikalnije mjere. Ako treba popet ćemo se na zgradu i skočiti. Pa neka uživaju u našoj smrti kad već neće da nam pomognu”, poručio je Terzić.

Podsjetimo, sudbina radnika TTU-a nepoznata je već skoro godinu dana. Prošle jeseni na sastanku kojem su prisustvovali radnici te predstavnici Vlade TK i Vlade FBiH odlučeno je da TTU ide u stečaj, a blizu 230 radnika na evidenciju Zavoda za zapošljavanje TK.

Tada je najavljeno da će, između ostalog, uslijediti otvaranje nove firme u kojoj će blizu 150 radnika dobiti radni angažman, međutim, do toga još uvijek nije došlo.

Radnici najvećim dijelom prozivaju federalnog premijera Fadila Novalića, koji je gostujući u sinoćnjem Dnevniku Federalne televizije (FTV) kazao da za rješavanje problema radnika TTU-a treba vremena.

“TTU je iz tuzlaskog ‘bloka’ i spada u red preduzeća sa poteškoćama. Iako je TTU u kantonalnom nivou mi smo ga svrstali uredbom. Mi smo zajedno sa Vladom TK riješili gotovo sve probleme u Tuzli. Ako se sjećate, tamo rade Dita, Aida, Konjuh… Sve smo to riješili, osim TTU-a za kojeg smo napravili kliše kako i njega riješiti. U stečaju restruktuiranje i EP BiH i Rudnik Banovići kupuju tu fabriku, ali stečaj je sudski postupak i vlada nema ingerecije da se miješa u to, ali će ishod biti kako smo rekli”, kazao je Novalić gostujući u Dnevniku FTV.

Na upit zašto nije posjetio radnike koji su u sve lošijem zdravstvenom stanju, federalni premijer je kazao:

“Moji predstavnici su posjećivali. Mi imamo jako veliki broj kompanija sa poteškoćama koje uspješno rješavamo. Drugo je pitanje koliko treba vremena, jer i oni sami (radnici TTU-a, op.a.) tvrde da 15 godina ne primaju platu, eh mogu sačetati još mjesec-dva.”

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*