Rusija upozorila na “tektonske promjene” u slučaju američke akcije na Damask

Ukoliko Sjedinjene Države pokrenu kampanju na svrgavanju sirijske vlade, to bi dodatno podijelilo zemlju i imalo bi ogromne negativne dugoročne posljedice po kompletnu regiju, upozorila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
“Ukoliko SAD pokrenu direktnu agresiju protiv Damaska i sirijske vojske, to bi izazvalo užasavajući tektonski poremećaj, ne samo u zemlji nego i u kompletnoj regiji”, izjavila je ona u talk-showu koji je emitovan u subotu.

“Bez vlade u Damasku doći će do vakuuma vlasti u Siriji, koji će popuniti takozvani umjerenjaci, koji u stvarnosti nisu umjerenjaci nego teroristi svih boja, a s njima se niko neće baviti”, prognozirala je Zaharova.

“I kasnije će se to pogoršati na mnogo gori način nego što se desilo u Iraku. Znamo da je vojska (Saddama Husseina) postala osnova za Islamsku državu. Sve protiv čega se trenutno bore koalicija (pod američkim vodstvom) i Rusija”, kazala je.

Rusija i SAD međusobno se optužuju oko propasti primirja koje je potpisano prošlog mjeseca, ali se nije poštovalo. SAD tvrde da Moskva nije učinila dovoljno da zadobije povjerenje pobunjeničkih snaga i da spriječi vladu predsjednika Bashara al-Assada da napada svoje protivnike. Rusija tvrdi da Washington nije u stanju da odvoji “umjerene pobunjenike” od terorističkih grupa i drži ih pod prismotrom kako bi održao primirje.

S propašću sporazuma o primirju, sirijska vlada je pokrenula ofanzivu na dijelove Alepa pod pobunjeničkom kontrolom, uključujući i ogranak al-Qaide Nusra front. Sjedinjene Države su priznale da mjesecima nisu napadale Nusra Front jer su se teroristi pomiješali s “umjerenim snagama” i civilnim stanovništvom. Istovremeno, optužuje Moskvu i Damask za ratne zločine, navodeći civilne žrtve tokom obnovljenih sukoba u Alepu.

Rusija je izrazila zabrinutost da SAD namjerno štite Nusra front od vojne akcije Rusije i Sirije, nadajući se da će teroristička grupa pomoći u svrgavanju sirijske vlade, prenosi novinska agencija RIA Novosti.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*