U centru Tuzle otvoreno prvo natkriveno parkiralište za bicikla

Prvi moderan natkriveni parking za bicikla, kapaciteta deset mjesta, otvoren je danas u Tuzli na prometnoj pješačkoj zoni, u ulici Maršala Tita br. 2. Postavljen u atraktivnom dijelu grada, na lokaciji koja je pod video nadzorom, a u blizini poslovnih prostora, institucija i popularnih kafića.

Prvo natkriveno parkiralište za bicikla u Tuzli karakteriše nadstrešnica, koja osigurava zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, i takozvani ”A stalci” koji su najkvalitetnije rješenje za odlaganje bicikala na javnim površinama. „Parking je izgrađen po uzoru na pozitivne inžinjerske prakse iz drugih zemalja, a s obzirom na lokaciju, biciklistima će biti omogućeno da doputuju biciklom u gotovo sami gradski centar i imaju mjesto gdje sigurno mogu odložiti svoje bicikle, ne razmišljajući o njihovom otuđenju, ukoliko slijede upute sa sigurnosne naljepnice koja je jedan od inovantnih sadržaja parkirališta“, pojasnio je Damir Margeta, autor idejnog rješenja i saradnik za infrastrukturu udruženja Giro di Sarajevo,  koji je sa svojim timom projektovao parking.

Izgradnju parkirališta u Tuzli iniciralo je upravo Udruženje Giro di Sarajevo, a podršku je pružio lokalni partner, Biciklistički klub Tuzla.

S ciljem promocije biciklizma, ali I prirodnih ljepota okoline Tuzle, članovi Udruženja Giro di Sarajevo i Biciklističkog kluba Tuzla danas su zajedno vozili dionicom od Živinica do Modračkog jezera, a potom su obišli krug kroz grad i svojim prisustvom podržali otvaranje prvog natkrivenog parkirališta za bicikla u Tuzli.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*