Sirija: Samoubilački napad na vjenčanju, ubijeno više od 30 osoba

Trideset i četiri osobe su poginule u ponedjeljak navečer u samoubilačkom napadu za koji je odgovornost preuzela grupa Islamska država (IS) gađajući proslavu vjenčanja u kurdskoj regiji na sjeveru Sirije, saopćila je u utorak lokalna vlada.

Stotinjak osoba je povrijeđeno kada je bombaš samoubica aktivirao eksploziv u sali za proslave u Tall Tawilu, selu sjeverno od Hassake, gdje se proslavljalo vjenčanje pripadnika kurdske stranke.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), naveo je u utorak da je poginulo 36 osoba, od kojih je 11 djece.

U sali za vjenčanja, redovi stolica su bili prekriveni krvlju u utorak ujutro, rekao je reporter novinske agencije AFP.

“U trenutku kada su mladenci razmjenjivali burme, vidio sam jednog čovjeka obučenog u debelu crnu vestu dok je prošao pored mene”, ispričao je Ahmad, povrijeđen u glavu. “Vidio sam njegov čudan izgled, a nekoliko sekundi kasnije, dogodila se snažna eksplozija”, dodao je on.

Prema kurdskoj lokalnoj administraciji, 34 osobe su poginule i oko 90 je povrijeđeno, među kojima ima žena i djece.

Mladenci su živi i zdravi, osim što su otac i brat mladoženje poginuli u napadu, rekao je AFP-u član porodice.

Suprug Zaradešt Mustafa Fatimi je pripadnik jedne moćne porodice umiješane u kurdsku poluautonomnu kurdsku administraciju na sjeveru Sirije.

Prema zvaničniku ove administracije, Fatimi je član lokalne kurdske stranke. OSDH tvrdi da se on bori i sa Sirijskim demokratskim snagama (FDS) i kao arapsko-kurdska koalicija koja se bori s IS-om, potpomognuta Sjedinjenim Američkim Državama.

IS tvrdi u jednom saopćenju da je jedan od njihovih pripadnika pucao na “veliki skup” kurdskih boraca u blizini Hassakea, prije nego što se raznio. Prema tekstu, koji ne spominje vjenčanje, u napadu je bilo 40 mrtvih.

Hassake, koji gotovo u potpunosti drže kurdske snage, često se uzima za metu IS-a.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*