Navršilo se 16 godina od pada režima Slobodana Miloševića

U Srbiji se danas navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine srušen režim Slobodana Miloševića koji je umro u pritvorskoj jedinici u Haškom tribunalu ne dočekavši presudu za genocid u BiH i zločine u Hrvatskoj i na Kosovu što je omelo zadovoljenje pravde u ovom slučaju,
Tog 5. oktobra u Srbiji su demonstracije su izbile pošto je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, na kojima je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Koštunice.

Demonstranti su 5. oktobra u Beogradu, na platou ispred tadašnje Savezne skupštine stigli iz čitave Srbije u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prijepodnevnim satima policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspješno. Zgrada Savezne skupštine je demolirana i zapaljena, kao i zgrada RTS-a.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i mahom se pridružila građanima.

U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsjednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra, Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

Sljedeće godine Milošević je uhapšen i izručen Haškom tribunalu, gdje mu je suđeno za genocid u BiH, ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosmetu. U Hagu je preminuo 2011. godine od infarkta.

Šta danas kažu akteri revolucije

– Sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrijednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000, a proklamovane su prije 16 godina – Rasim Ljajić.

– Danas je situacija loša jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zovem manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gdje, a onda su spletom nesretnih okolnosti postali dio vlasti 2004, 2005, 2006. godine – Zoran Živković.

– Za mene je 5. oktobar kao i svaki drugi dan, ali je od 2000. moglo mnogo više da se uradi. Svi znaju da sam toga dana bila ispred Skupštine Srbije – Zorana Mihajlović.

– Svi smo mi tada očekivali više, ali je pitanje šta je i koliko bilo realno i mislim da je najvažnije što je Srbija ostala na evropskom putu – Balint Pastor.

– Naši protivnici danas su naši istomišljenici jer makar deklarativno govorimo o istim ciljevim i svi zajedno imamo obavezu da tu politiku realiziraju – Čedomir Jovanović.

– Jasno je da je uložena ogromna pozitivna količina stvaralačke, kreativne energije, ali sam i saglasan sa mnogima na političkoj sceni koji kažu da je danas mnogo gore – Srđan Milivojević.

– Jednostavno, bez 6. oktobra, bez lustracije, bez isključivanja iz javnog života onih koji su zemlju uveli u sve užase građanskog rata, pokolja, genocida, raseljavanja, bilo je nerealno očekivati bilo kakave trajne promjene – Nenad Čanak.

(Vijesti.ba /RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*