Istanbul: Danas završni razgovori o izgradnji “Turskog toka”

Završni dogovori o izgradnji gasovoda za ruski prirodni gas preko Turske trebalo bi da budu okončani danas u Istanbulu, gdje će se sastati predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdoan.

U intervjuu agenciji Anadolija uoči Svjetskog kongresa energetike u Istanbulu, Novak je rekao da je tekst međuvladinog sporazuma o izgradnji gasovoda Turski tok u velikoj meri dogovorena.

Projektom koji je Putin najavio decembra 2014. godine tokom posjete Turskoj, predviđeno je da se gasovodom po dnu Crnog mora gas doprema do zapadne turske pokrajine Trakije.

Jedan cjevovod kapaciteta od 15,75 milijardi kubika snabdijevaće tursko tržište, dok će drugi cjevovod dopremati gas u Evropu, navodi agencija Anadolija.

“Turski tok je veoma značajan projekat koji će Turskoj omogućiti direktnu isporuku gasa, izbjegavajući tranzitne zemlje, a daće i dodatne količine prirodnog gasa, za dalji ekonomski razvoj Turske”, rekao je Novak.

Iz kompanije Gazprom je saopćeno da bi izgradnja gasovoda mogla da počne krajem 2017. godine ako međuvladin sporazum bude potpisan u oktobru, s ciljem da izgradnja bude okončana do 2019. godine.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*