Jordan odobrio dostavu međunarodne pomoći za 75.000 sirijskih izbjeglica

Jordan je saopćio danas da će odobriti u narednim sedmicama slanje pomoći za više od 75.000 sirijskih izbjeglica blokiranih u pustinjskom području na svojoj granici, gdje je uspostavio “zatvorenu vojnu zonu”.
Amman je dao zeleno svjetlo za prvu operaciju ove vrste početkom augusta, kada su humanitarne organizacije dostavile pomoć  izbjeglicama koristeći dronove i dizalice.

Kraljevina blokira od 21. juna, dana samoubilačkog napada u kojem je poginulo sedam vojnika na granici, prolaz svake pomoći prema improviziranom kampu gdje su natrpani deseci hiljada Sirijaca koji bježe od rata koji je zahvatio njihovu zemlju.

“Mi ćemo sljedećih sedmica ponovo odobriti međunarodnim organizacijama da upute pomoć ovim blokiranim izbjeglicama”, rekao je za novinsku agenciju AFP Mohamed Momani, jordanski ministar informisanja i glasnogovornik vlade.

On je, međutim, rekao da će ovaj “granični region ostati zatvorena vojna zona i da će se ponovo obratiti Ujedinjenim nacijama i međunarodnim organizacijama da bi se pronašla alternativa kako bi njihova pomoć stigla blokiranim izbjeglicama”.

UN  ne prestaje slati upozorenja jordanskim vlastima o očajnim uslovima u kojima žive izbjeglice. Prema direktoru humanitarnih operacija UN-a Stephenu O’Brienu, “više od 75 posto  izbjeglica su žene i djeca koji nemaju pristupa osnovnim potrebama, kao što su hrana i voda”.

Jordan je primio više od 600.000 sirijskih izbjeglica, prema podacima UN-a, odnosno 1,4 miliona prema podacima vlasti kraljevine, naveo je AFP.
(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*