Povećavaju se akcize na pivo, domaći proizvođači negoduju

Povećanje akciza na pivo od 0,15 KM po litru ugrozit će poslovanje domaćih proizvođača i izazvati pad prodaje domaćeg piva, upozorili su iz Grupacije prozvođača piva VTK BiH.

Ukoliko se podrži mišljenje UO UIO, ovo će definitivno značiti smanjenje likvidnosti i dovođenja do ruba opće egzisitenicije ovih firmi, kazao je u razgovoru za N1 Edin Ibrahimpašić, direktor “Bihačke pivovare”.

“Mi generalno nemamo sistem. Ova država nema strategiju. Ovo je jedan u nizu nameta koji se dešavaju poslodavcima kao da je nekome cilj da ugasi prozvodnju koja direktno zapošljava preko 2.500 i indirektno 5.000 ljudi. Da li su ljudi u vlasti svjesni da direktno gase proizvodna radna mjesta u realnom sektoru”, pita se Ibrahimpašić.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH ostao je pri prvobitnom stavu da budu povećane akcize na gorivo, auto-gas, alkoholna i bezalkoholna pića i pivo.

Podsetimo da je Vijeće ministara je parlamentarnu proceduru uputio izmjene Zakona o akcizama koje su podrazumijevale samo povećanje nameta na gorivo i auto-gas.

O ovom prijedlogu, ali i mišljenju Upravnog odbora UIO, Komisija za finansije i budžet bi se trebala izjasniti na sutrašnjoj sjednici, a uoči sjednice Paralementa koja je zakazana za srijedu.

Dodatni prihod od rasta akcize na gorivo i auto-gas planiran je za izgradnju autoputeva i puteva. Novac od povećanja nameta na pivo, alkohol i bezalkoholna pića biće usmjeren u kasu entitetskih fondova zdravstva.

“Zdravstveni fondovi jedanko je crna rupa. To je bure sa stotinu rupa. Sa ovih 15 feninga nećete ništa uraditi. Mora se prvo reforma sistema učiniti”, dodaje.

U BiH trenutno posluju četiri domaće pivare: U Sarajevu, Bihaću, Tuzli i Banjoj Luci, dok je Pivovara Grude, nakon 14 godina rada prestala s proizvodnjom 2012. godine. Proizvodni kapaciteti nisu iskorišteni ni pedeset posto, što je poražavajući podatak u odnosu na količinu uvoznog piva.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*