Cijene usluga rominga pale za skoro jednu trećinu

Kroz podršku Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) provedbi regionalnog sporazuma o romingu, inicijativi koja je došla direktno od regulatora iz regiona, cijene usluga rominga su pale za skoro jednu trećinu, što znači novac u džepovima potrošača, bez obzira da li su oni preduzeća ili građani.

Iako je pred našim regionom i dalje dalek put dok princip “roming usluga kao kod kuće“ ne postane realan i iako je tokom prethodnih sedmica pokazano da je to pitanje i dalje kontrovezno i u samoj Evropskoj uniji, Vijeće za regionalnu saradnju planira da podrži procese usklađivanja politika rominga u našem regionu s evropskim modelom.

”Svi konkretni koraci ka tom cilju će biti zajednički dogovoreni s ekonomijama u regionu, kao i na predstojećem regionalnom sastanku 18. oktobra u Briselu” – navode iz RCC-a.

Maksimalne cijene usluga rominga u četiri potpisnice regionalnog Sporazuma o snižavanju cijena rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija) dosad su uspješno smanjene tokom dvije faze.

Prvo snižavanje cijena stupilo je na snagu 30. juna 2015.,  drugo 30. juna ove godine, dok je očekivana treća faza planirana za 30. juni 2017.

”Bez obzira na određene pravne izazove koje je imala jedna potpisnica, smanjenje cijena tokom vremena je osjetno i očekuje se da će krajem zadnje faze cijene usluga u romingu biti znatno manje. Zabilježena smanjenja cijena potvrdila su mogućnosti regionalnog pristupa u koordinisanju politika rominga na osnovu principa saradnje i recipročnih koordinisanih aktivnosti” – navodi viši stučnjak RCC-a Maja Handjiska Trendafilova.

Iako ekonomije u regionu tek treba da postignu potpunu usklađenost i pokažu kredibilitet realizacije u domenu telekomunikacija kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji, rad Vijeća za regionalnu saradnju je u prethodnom periodu bio usmjeren na regionalnu roming agendu.

Koraci koji su preduzeti dosad obuhvataju organizaciju regionalne platforme za roming predstavnika resornih ministarstava i regulatora u proširenom formatu šest ekonomija regiona Zapadnog Balkana, kao i razradu studije koja se bavi pravnim i regulatornim okvirom i uticajem regionalnog sporazuma na tržište.

Naredni koraci koje će Vijeće preduzeti da bi se podržao ovaj regionalni sporazum, a koje trebaju odobriti i potvrditi svi ključni akteri, obuhvatat će: osiguranje istraživačke i analitičke podrške u razvoju povoljnog pravnog i regulatornog okvira za održive politike rominga zasnovane na tržištu, provođenje buduće analize uticaja u regionalnom kontekstu i razmatranje mogućnosti za geografsko proširenje Regionalnog sporazuma o snižavanju cijena usluga u romingu.

U regionalnom sporazumu o snižavanju cijena usluga u romingu kojeg su potpisale četiri ekonomije, a koji se trenutno primjenjuje, nivoi cijena iz neizmijenjene regulative Evropske unije iz 2012. godine se koriste kao dogovorene referentne vrijednosti, s odgođenom realizacijom tokom perioda od tri godine.

” S obzirom na značajan napredak u evropskom kontekstu od prvobitne regulative o romingu iz 2012. godine, očigledno postoji prostor za prilagođavanje sadašnjeg regionalnog sporazuma kako bi na bolji način odražavao regulativu EU kao i cilj potpunog ukidanja maloprodajnih naknada za roming ”- dodala je Handjiska Trendafilova.

(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*