Ministarski sastanak Turska, BiH, Srbija: Saradnja sve bolja

Danas u Istanubulu otvaramo zajedničko trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH. Ne smatram to simboličkim, nego tehnički vrlo važnim korakom i vjerujem da će predstavništvo napraviti važne korake, poručio je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekči, danas u Istanbulu.

U sklopu Trilateralnog poslovnog foruma BiH, Srbije i Turske, koji se danas održava u Istanbulu, održan je i trilateralni sastanaka ministra ekonomije Turske Nihata Zejbekčija, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i potpredsjednika Vlade i ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasima Ljajića.

Ministar Zejbekči je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka istakao kako je trilaterala jedan vrlo bitan mehanizam između Turske, BiH i Srbije, kako na polju trgovine tako i na nivou lidera ovih zemalja.

“Mi kao ministri ekonomije mislimo da je naš zajednički ekonomski aspekt najvažniji za saradnju. Koliko god bude jaka naša trilaterala, isto toliko će biti jake i trilaterale na nivou minisatara vanjskih poslova i državnih lidera”.

Šarović: Razmjena između BiH i Turske konstantno raste
BH. ministar Mirko Šarović izjavio je u Istanbulu kako susreti Trilateralnog poslovnog foruma između BiH, Srbije i Turske doprinose dobrim odnosima tih zemalja.

“Mislim da će ovo biti značajan podsticaj našoj ukupnoj saradnji. Naši susreti u kontinuitetu doprinose dobrim odnosima naše tri zemlje i daju snažan signal našim privrednicima. Kada je u pitanju naša saradnja, uz sve ono što je rekao ministar Zejbekči, želim da kažem da je najbolji dio upravo ovaj trgovinski dio, razmjena roba između naših zemlja”, rekao je Šarović.

On je istakao da robna razmjena između BiH i Turske konstantno raste i u 2015. godini iznosila je 600 miliona dolara.

“Mislim da je time postignut cilj od milijardu dolara za dvije ili tri godine. Rad na sporazumu o slobodnoj trgovini će samo doprinijeti usponu naše robne razmjene”, rekao je Šarović.

Šarović je dodao kako su se trojica ministara danas u Istanbulu “dogovorili da osvajamo druga polja, gdje smo uočili mogućnosti za unapređenje saradnje, posebno investicije, turizam, ali i otklanjanje drugih barijera u razvoju naše ekonomije”.

Forum privrednika: Kako unaprijediti ekonomsku saradnju Turske, BiH i Srbije?
Bosna i Hercegovina ima problema kada su u pitanju investicije, ali to nisu problemi koje nije moguće prevazići, poručeno je danas u Istanbulu na panel diskusiji “Turska, Srbija, Bosna i Hercegovina: Razvoj u saradnji i finansiranje novih poduzetništva”.

Ova diskusija održana je u okviru 2. Trilateralnog poslovnog foruma Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, javlja agencija Anadolija.

Forum u Istanbulu organiziraju Odbor za međunarodne ekonomske odnose Turske (DEİK), sa partnerima iz Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTK BiH) i Privredne komore Srbije (PKS).

Predsjednik ekonomskog vijeća DEIK-a između Turske i BiH Muzafer Čilek u svom izlaganju istakao je kako ekonomija Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina bilježi rast od oko tri posto, što je, kako je istakao, za investitore vrlo značajno.

“U BiH u posljednim godinama isto tako zabilježen je i porast u broju turista koji obilaze tu zemlju”, naglasio je Čilek.

U tom smislu, on je istakao kako BiH predstavlja zemlju koja očekuje svoje investitore u sektoru turizma, zimskog turizma, hotelijerstva.

“Bosna i Hercegovina ima i veliki energetski potencijal, ali iskorištava se samo 35 posto ukupnog potencijala”, rekao je Čilek, te dodao kako je moguće razviti investicije u ovim sektorima.

Čilek je poručio i turskim investitorima kako preduzenici iz BiH žele sarađivati sa turskim privrednicima na području BiH, na području Turske, ali i na trećim tržistima.

Privrednici uskoro predstavljaju konkretne projekte
Forumu prisustvuju i ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zejbekči, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, te potpredsjednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Učesnici će imati priliku predstaviti svoje projekte, diskutirati o mogućnostima međusobne saradnje, te ukazati na aktuelne probleme privrednika triju zemalja.

Privrednici Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske učestvovaće i u bilateralnim razgovorima sa potencijalnim partnerima koji su planirani za popodnevni dio programa Foruma.

Prvi Trilateralni poslovni forum BiH, Srbije i Turske održan u oktobru 2015. godine, u glavnom gradu BiH Sarajevu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*