AI: U napadima koalicije u Siriji ubijeno 300 civila

Koalicija protiv “Islamske države”, predvođena Sjedinjenim Državama, nije poduzela dovoljne mjere opreza kako bi izbjegla civilne žrtve u Siriji i podcijenila je uticaj svojih operacija na civile, objavio je Amnesty International (AI).

U saopćenju koje je potpisao zamjenik direktora za istraživanja u regionalnom uredu Amnesty Internationala u Beirutu, Lynn Maalouf, piše da je krajnje vrijeme da američke vlasti postanu iskrene u vezi stradanja civila u koalicijskim napadima u Siriji.

“Strahujemo da koalicija predvođena Amerikom značajno podcjenjuje štetne posljedice po civile u njihovim akcijama u Siriji”, kazao je Maalouf, prenosi Reuters.

Amnesty International je izvijestio da je 300 civila ubijeno u 11 napada, koje je provela koalicija od septembra 2014. godine.

“Analiza dostupnih dokaza upućuje na to da su u svakom od ovih slučajeva koalicijske snage propustile poduzeti odgovarajuće mjere opreza, kako bi se smanjila šteta prema civilima i civilnim objektima”, rekao Maalouf.

Pentagon je izvijestio da vodi veliku brigu, kako bi se smanjila šteta prema civilima. U julu je Pentagon otkrio da je u zračnim udarima protiv vojnih ciljeva u Iraku i Siriji ubijeno 14 civila, između 28. jula prošle i 29. aprila ove godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*