FILE - In this Feb. 25, 2014 file photo, the Samsung Galaxy S5 is demonstrated at the Mobile World Congress, the world's largest mobile phone trade show in Barcelona, Spain. Smartphones, tablets and other gadgets aren't just changing the way we live and work. They are shaking up Silicon Valley's balance of power and splitting up businesses. (AP Photo/Manu Fernandez, File)

Ko ne plati račun za telefon, neće moći podići kredit

Ko ne bude platio račun za mobilni telefon, vrlo je moguće da neće moći da dobije kredit od banke.

Kako piše Blic, ovo pravilo najvjerovatnije će početi da se primjenjuje sljedeće godine, kada se očekuje da u kreditni biro Udruženja banaka uđu i podaci o potraživanjima mobilnih operatera. Praktično to bi značilo da će bankari, pored informacija o otplaćivanju kredita, raspolagati i podacima o tome da li klijenti ne plaćaju račune za mobilne telefone.

“Sve je više problematičnih kredita pa će na ovaj način banke imati bolji uvid u platežnu sposobnost potencijalnih klijenata. Potrebno je da se utvrdi cijela procedura dostupnosti ovih podataka ali će se oni najverovatnije naći u kreditnom birou u toku 2017. godine”, kažu za Blic u jednoj od vodećih banaka.

Više informacija o klijentima u kreditnom birou je jedan od uslova koji Srbija treba da ispuni kako bi se bolje rangirala na Duing biznis listi Svjetske banke za 2018. godinu. Sudeći po tome da je ambicija Vlade da se za dvije godine nađemo među prvih 20 zemalja (trenutno 47. mjesto) ovakav potez je izvjestan.

Mobilni operateri koji posluju u Srbiji zajedno će nastupiti oko ovog prijedloga.

“Kreditni biro je već pokrenuo zahtjev za dostavljanje ove vrste podataka. Trenutno se čeka mišljenje povjerenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti”, navode u jednoj od telekomunikacionih kompanija.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*