Svečani doček za Plenkovića u Sarajevu: Vrijeme je za promjenu “Dejtona”

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić dočekao je ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je jutros doputovao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Dočeku su prisustvovali i zamjenici predsjedavajućeg Vijeća minisara BiH Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te ministrica odbrane Marina Pendeš i ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko.

Nakon svečanog dočeka uslijedit će susret delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Protokolom posjete predviđen je i susret Plenkovića sa predsjedavajućim i zamjenicima predsjedavajućih oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i susret s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH.

Tokom boravka u Sarajevu premijer Plenković bi trebao imati susrete i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem i vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem kao i s članovima HKD „Napredak“.

Kako je najavljeno, u popodnevnim satima Plenković će posjetiti Kiseljak gdje će se susresti s načelnikom Općine Kiseljak Mladenom Mišurićem Ramljakom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjetit će i Mostar gdje će se u večernjim satima susresti s mostarsko-duvanjskim biskupom mons. Ratkom Perićem i gvardijanom Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru Ikom Skokom.

U subotu, 29. oktobra, predviđeno je da premijer Plenković posjeti Sveučilište u Mostaru gdje će razgovarati sa rektoricom Ljerkom Ostojić i članovima Rektorata. Tokom dana razgovarat će s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, te će posjetiti Dom za siromašne studente Franjevačkog samostana i obići gradilište Hratskog narodnog kazališta u Mostaru.

Hrvatski premijer Andrej Plenković koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, kao prvoj vanjskopolitičkoj destinaciji, ranije je rekao da će u BiH uputiti dvije ključne poruke, o potpori Hrvatske toj zemlji i potpori Hrvatima koji u njoj žive.

Promjena “Dejtona”
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u razgovoru za bh. izdanje Večernjeg lista kako je sazrijelo vrijeme za nadogradnju “dejtonskog okvira”, ističući kako to podrazumijeva izmjenu ustava i izbornog zakona BiH koji bi osigurali približavanje ove zemlje prema članstvu u Evropskoj uniji i ostvarenju jednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u toj zemlji.

– Ključno je da se Hrvatima kao jednom od triju konstitutivnih naroda BiH zajamči puna ravnopravnost koja podrazumijeva izbor legitimnih predstavnika, njihovu ravnomjernu zastupljenost na svim razinama vlasti i njihov odgovarajući utjecaju na procese političkog odlučivanja – dodao je hrvatski premijer – rekao je Plenković u intervjuu objavljenom povodom njegova dvodnevnog posjeta BiH.

Pri tome je naveo kako je prvi i ključni vanjskopolitički prioritet nove hrvatske vlade evropski put BiH i ravnopravan položaj Hrvata.

Među najvažnijim izmjenama važnim za bosanskohercegovačke Hrvate naveo je promjenu izbornog zakonodavstva koje je do sada omogućavalo zloupotrebe na štetu Hrvata u BiH.

– Izmjena izbornog zakona ključna je upravo kako bi se osigurala legitimna zastupljenosti Hrvata u BiH s obzirom da smo u prošlosti doista bili svjedoci zlouporabe postojećeg izbornog zakona te se, nažalost, događalo da o izboru hrvatskog predstavnika odlučuju glasovi odnosno stranke drugih naroda. Legitimna zastupljenost ili predstavljenost Hrvata podrazumijeva da o hrvatskim predstavnicima odlučuju hrvatski birači – istaknuo je Plenković.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*