Nastavlja se ofanziva u Alepu, poginulo više od 150 osoba za dva dana

Silovite borbe vodile su se u nedjelju u zapadnim predgrađima Alepa, trećeg dana ofanzive pobunjeničkih grupa koje nastoje prekinuti opsadu pod kojom sirijski režim drži grad, pri čemu je u raketiranju poginulo 38 civila.

Pobunjenici su u nedjelju optuženi da su se koristili “otrovnim plinom”, pišu službena glasila koja javljaju o 35 slučajeva gušenja u četvrtima pod vladinom kontrolom, prenosi Hina. Ofanziva koju je u petak povela koalicija islamističkih i džihadističkih pobunjenika, ima zadaću prekinuti opsadu pod kojom režim Bašara al Asada drži pobunjeničke četvrti.

Zauzimanje Alepa podijeljenog na pobunjeničke četvrti na istoku i režimske na zapadu presudno je za zaraćene strane kako bi učvrstile vlast na sjeveru Sirije kojom od 2011. bjesni građanski rat u kojemu je izginulo više od 300.000 ljudi.

Od petka je “38 civila poginulo a 250 je ranjeno pošto su pobunjenici ispalili stotine raketa i granata na zapadne četvrti Alepa”, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Više od 64 pobunjenika i najmanje 55 pripadnika režimskih snaga i njihovih saveznika poginulo je u sukobima, navodi SOHR. Opservatorij navodi da su “borbe dosegnule vrhunac” u Dahijet al-Asadu, vladinoj četvrti na jugozapadu Alepa, gdje su pobunjenici u petak napredovali zauzevši glavninu sektora, nakon čega su ih režimske snage djelomično potisnule.

Službena agencija Sana optužila je “terorističke grupe”, kako naziva pobunjenike, da su “četvrt Hamdanije gađale otrovnim plinom”, navodeći “35 slučajeva gušenja” te slučajeve “grčenja mišića” i “širenja zjenica”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*