Bivši predsjednik El Salvadora uhapšen zbog nezakonitog bogaćenja

Policija u El Salvadoru uhapsila je Tonyja Casu, bivšeg predsjednika te države u Srednjoj Americi, zbog optužbi za nezakonito sticanje bogatstva, nezakonito udruživanje i pranje novca, saopštilo je tužilaštvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Saca, bivši sportski komentator radija, bio je predsjednik El Salvadora od 2004. do 2009. godine ispred desničarske Nacionalne republikanske alijanse.
Policija je saopštila da je uhapšeno još šestero zvaničnika iz njegove vlade. Saca i još dvoje osumnjičenih uhapšeni su na vjenčanju njegovog djeteta.
U saopštenju se navodi da Saca nije mogao dokazati porijeklo pet miliona dolara i 6,5 miliona dolara u imovini koje je stekao za vrijeme dok je obavljao predsjedničku dužnost.

On je prije preuzimanja dužnosti prijavio 3,6 miliona dolara. Pet godina kasnije njegovo bogatstvo je poraslo na 13,1 miliona dolara. Međutim, novi dokazi pokazuju da bi ta suma mogla biti još veća.

Elmer Charlaix, Sacin bivši sekretar i jedan od uhapšenih, navodno na svom privatnom bankovnom računu posjeduje 18,7 miliona dolara, a tužioci navode da nije objasnio porijeklo novca.

Bivši predsjednik Mauricio Funes, koji je naslijedio Sacu, također je pod istragom zbog korupcije, kao i bivši predsjednik Francisco Flores.

(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*