Ofanziva na Mosul: Meta iračkih snaga obala rijeke Tigris

Iračke snage, uključujući elitne protuterorističke jedinice, nastavile su danas koordinisanu ofanzivu prema Mosulu, posljednjem većem gradu pod kontrolom “Islamske države”. Meta iračkih snaga je istočna obala rijeke Tigris, koja dijeli grad na dva dijela, saopćili su zvaničnici.

Iračani istočnom polovinom grada smatraju istočnu obalu, a zapadnom stranom zapadnu obalu Tigrisa.

Viši komandant elitnih protuterorističkih snaga izjavio je, nedaleko od nedavno osvojenog grada Bartale, kako su samo dva sela preostala na cesti do Mosula.

“Uspijemo li, bit ćemo samo nekoliko stotina metara od Mosula”, kazao je komandant.

Jedinice za borbu protiv terorizma usporile su svoje napredovanje prošle sedmice, pošto su osvojile više teritorije od drugih snaga na frontu, kako bi im omogućile da popune međuprostor i priđu Mosulu.

Iračke sigurnosne i kurdske snage Pešmerga počeli su ofanzivu protiv “Islamske države” 17. oktobra uz koalicijsku podršku iz zraka i sa kopna, na čelu sa Sjedinjenim Državama.

U najveću vojnu operaciju zadnjih godina uključeni su deseci hiljada vojnika koji se uglavnom kreću na tri fronta: sjevernom, istočnom i južnom. Svrha operacije iračkih snaga jest prekinuti opsadu Mosula te pokušati otvoriti sigurne koridore za više od milion civila koji se nalaze u tom području.

Proiranske šiitske milicije pridružile su se borbi tokom vikenda s ciljem da presijeku liniju snabdijevanja između Mosula i Rake, uporišta “Islamske države” u Siriji.

(Agencije/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*