Blizu 300 miliona djece u svijetu udiše zagađen zrak

Blizu 300 miliona djece u svijetu živi na mjestima gdje je zrak toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše vanjski zrak koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost zraka prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen sedmicu dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra.

Agencija koja promovira prava i dobrobiti djece, traži od svjetskih lidera poduzimanje hitne mjere za smanjenje zagađenosti zraka u svojim zemljama.

“Zagađenost zraka je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milionima djece svaki dan”, izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

“Toksične materije ne štete samo razvoju dječjih pluća. One mogu trajno oštetiti dječiji mozak u razvoju i tako ugroze njihovu budućnost. Nijedno društvo ne može dopustiti ignoriranje problema zagađenja zraka”, istakao je Lake.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svetu živi na područjima gdje zagađenje vanjskog zraka premašuje minimalni sigurnosni nivo kvaliteta zraka koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Najviše djece koja žive na takvim područjima, blizu 620 miliona, živi u južnoj Aziji, a slijedi Afrika s 520 miliona i istočno-azijski i pacifički region s 450 miliona. Zrak zagađuje emisije ispušnih gasova automobila, sagorijevanje fosilnih goriva, prašina, gasovi od spaljivanja smeća i druge štetne materije koje se šire zrakom.

(Vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*