Kanada ukida vize za Rumune i Bugare

Kanada će na kraju iduće godine ukinuti vize za putnike iz Rumunije i Bugarske te prije toga ukinuti dio ograničenja, saopćila je u ponedjeljak kanadska vlada.

 Te dvije evropske zemlje postavile su bezvizni režim kao ključni uslov za davanje podrške Sveobuhvatnom ekonomskom i  trgovinskom sporazumu CETA koji su Kanada i EU potpisale u nedjelju.

Nakon Rumunije i Bugarska je prije sedmicu dana postigla dogovor s Ottawom o ukidanju viza,  koje će  stupiti na snagu 1. decembra 2017., nakon što su te dvije zemlje povećale prijetnje da će blokirati sporazumu o slobodnoj trgovini.

“Ukidanje viznog režima za Rumuniju i Bugarsku značit će putovanje bez viza u Kanadu za građane svih država članica EU. Svi ćemo imati  koristi od povećanja putovanja i trgovine”, rekao je u saopćenju ministar za imigraciju John McCallum.

Dok se u potpunosti ne ukine vizni režim, kanadska vlada je objavila da će rumunski i bugarski državljani koji su u posljednjih 10 godina dobili kanadsku vizu za privremeni boravak  ili oni koji imaju valjanu američku neuseljeničku vizu biti izuzeti od obaveze vize, prenosi Hina.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*