Šef IDIL-a “gubi kontrolu nad svojim trupama”

Šef grupe Islamska država (IDIL) gubi kontrolu nad svojim grupama u Mosulu, u Iraku, ocijenio je danas vojni glasnogovornik koalicije nakon emitiranja audio poruke koja se pripisuje šefu džihadista.

U ovoj poruci, koja prekida jednogodišnju šutnju, Abu Bakr al-Baghdadi moli svoje trupe da se bore do smrti, da bi odbranili Mosul od ofanzive u kojoj iračke snage vrše sve veći pritisak na njih.

“Prilično je jasan napor IDIL-a da komunicira sa svojim borcima”, rekao je američki pukovnik John Dorrian, glasnogovornik koalicije u Bagdadu, na videokonferenciji. Ovo je vjerovatno jasan znak da su smanjene njegove sposobnosti da upravlja sa svojim borcima i komunicira s onima čiji je broj sve manji”, ocijenio je on.

Prema glasnogovorniku, koalicija ima indicije prema kojima “ima ljudi ” u IDIL-u u Mosulu, koji napuštaju svoje položaje ili pokušavaju da se izbave” i da ekstremistička organizacija “vrši egzekuciju ljudi” zbog toga. Izgleda da audio poruka implicira da postoje unutarnje podjele unutar IDIL-a, rekao je glasnogovornik.

Šef džihadista traži od svojih vojnika da “se ne biju između sebe”, rekao je glasnogovornik, navodeći prevod poruke na engleskom “Ovo je stvar koju kaže jedan šef koji gubi kontrolu” nad svojim trupama, ali mi ne mislimo da će to ići”, rekao je on. Džihadisti su od sada u velikim teškoćama da zadrže Mosul, veliki grad na sjeveru Iraka, koji drže od juna 2014. godine i gdje al-Baghdadi uspostavio svoj “kalifat”.

Nekoliko desetaka hiljada iračkih vojnika i policajaca i kurdskih boraca, podržani udarima međunarodne koalicije, započeli su 17. oktobra veliku ofanzivu da bi ponovo osvojili grad, naveo je AFP.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*