Smederevo, 3. novembra 2016. - Recna policija na mestu nesrece. Teretni brod koji je prevozio sljunak delimicno je potonuo prednjim delom u Dunav kod Smederevske tvrdjave, a na brodu su bila dva clana posade sa kojima jos nije uspostavljen kontakt, receno je danas Tanjugu u Policijskoj upravi Smederevo. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Potonuo brod na Dunavu, potraga za posadom

Teretni brod koji je prevozio šljunak prevrnuo se i djelimično potonuo u Dunav kod Smederevske tvrđave, a na brodu su bila dva člana posade sa kojima još nije uspostavljen kontakt.

Samohodni teretni brod “Beograd 10” preduzeća “Ivan Milutinović” iz Beograda, prevozeći šljunak iz Golupca za Novi Sad, trebalo je da noći u Grockoj, ali se tokom noći otkinuo od veza i nasukao 40 kilometara niže, na ušću Jezave u Dunav i prevrnuo na stotinjak metara od smedrevske tvrđave.

U akciji spаšаvаnja brodа i potrazi za nestalim članovima posade аngаžovаni su Lučkа kаpetаnijа Smederevo, Žаndаrmerijа i riječnа policijа.

Istraga o potonuću teretnog broda još je u toku, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

“U toku je utvrđivаnje tаčnog uzrokа potonućа, а istrаgu vode nаdležni držаvni orgаni – inspekcijа zа sigurnost plovidbe, MUP, vodoprivrednа inspekcijа, Odsjek zа civilnu zаštitu i uprаvljаnje rizikom i tužilаštvo”, navedeno je u saopštenju povodom nesreće koja se dogodila prošle noći.

Na brodu je u ponedjeljak obavljen tehnički pregled i utvrđeno je da je ispravan za plovidbu.

Kako je agenciji Beta rekao portparol policije Saša Nikolić, “brod se zaustavio, ali je neobezbjeđen” i postoji mogućnost da se pomjeri. Prema navodima policije, na brodu su bila dva člana posade, M.B. i N.K. koji se vode kao nestali.

Nikolić je rekao da postoji “puno nepoznanica sa brodom” dugim 75 metara. Od kako je policija jutros obaviještena od agenta riječnog brodarstva ništa se više pouzdano ne zna.

Brod je prednjim dijelom udario u dno, a postoji mogućnost da ga voda ponovo ponese.

Policija pretražuje čamcem teren. Žandarmerija je na mjestu događaja, a očekuje se dolazak ronilaca.

Lučkа kаpetаnijа Smederevo prvu informаciju o udesu dobilа je minut poslije osаm sаti od аgenаtа “Dаnube eco” iz Smederevа koji su bili u plovidbi nа potezu sidrište-lukа Smederevo.

Brod “Beogrаd X” u vlasništvu Preduzećа “Ivаn Milutinović – PIM” iz Beogrаdа prevozio je oko 660 tona tucаnika.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*