(Video) Na margini: Žene sa sela se radom bore za egzistenciju

Dan žena na selu u cijelom svijetu obilježen je u oktobru. Ustanovljen je na konferenciji žena u Pekingu 1995. godine, kada su se države obavezale da ženama na selu osiguraju ravnopravan pristup i potpuno učešće u strukturama vlasti a posebno u kreiranju razvojnih politika sela.

Žene su vitalni faktor-od kojih najviše zavisi oživljavanje sela i ruralnog područja. Njihove vrijedne ruke konstantno proizvode ali uloga seoske žene još nije dovoljno priznata u društvu. Zato se žene danas same trebaju izboriti za svoje mjesto u društvu.

Na tom putu potrebna im je i pomoć, koju između ostalih pruža i UG “Vive Žene” Tuzla. Ovo udruženje provodi projekat „Osnaživanje žena u ruralnim zajednicama“  sa ciljem osnaživanja postojećih ženskih grupa i udruženja, te motiviranju i uključivanju žene u preuzmanju aktivne uloge u planiranju i ostvarivanju vlastite budućnosti. Nedavno su u Tuzli organizovali i Sajam na kojem su predstavljeni domaći proizvodi, ručni radovi žene sa sela. Opširnije u emisiji Na margini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*