Rano glasanje u SAD-u: Clinton gubi važnu Sjevernu Karolinu

Analiza CNN-a pokazuje da je Hillary Clinton u zaostatku za očekivanim rezultatima u Sjevernoj Karolini, a na osnovu ranog glasanja koje je obavljeno prošle sedmice.

Također, CNN javlja da je njen protukandidat Donald Trump osvojio više glasova od očekivanog broja.

Očekivani rezultati se baziraju na rezultatima koje je osvojio demokrata Barack Obama, odnosno republikanac Mitt Romney, na izborima 2012. godine.

Sjeverna Karolina je značajna savezna država jer bi pobjedom u njoj otežala put pobjede Trumpu koji bi je u tom slučaju morao savladavati u svim drugim kompetitivnim saveznim državama. Riječ je o 10-ak država koje nisu privržene nijednoj partiji i oko kojih se vodi najveća izborna bitka.

Zbog te činjenice demokrate su položile puno energije u kampanju u Sjevernoj Karolini koja, bar se tako čini, izmiče i ide u ruke republikanaca.

Ukoliko je rano glasanje indikativno za konačne rezultate nakon današnjeg glasanja, Clinton bi mogla izgubiti Sjevernu Karolinu, što bi joj otežalo put do pobjede.

S druge strane, na ranom glasanju odazvalo se 1,3 miliona glasača Demokratske partije, dok su republikanci izašli u manjem broju od 990.000 glasača.

Izborni dan, odnosno otvaranje prvih biračkih mjesta zakazano je za danas u 13 sati po našem vremenu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*