Uspostavljena institucionalna mreža podrške svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske

Zvaničnim potpisivanjem Protokola o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i udruženja/fondacija uspostavljena je institucionalna mreža za podršku svjedocima/žrtvama na području Županije Posavske.

Ceremonija potpisivanja održana je u ponedeljak, 7. novembra u Orašju, a protokol je potpisalo 13 institucija, među kojima su nadležna Ministarstva unutrašnjih poslova, te Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, Kantonalno Tužiteljstvo i Kantonalni Sud, centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, domovi zdravlja, Zavod za pružanje pravne pomoći ŽP, te Udruženja građana „Vive Žene“ Tuzla, „Medica“ Zenica i Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka.

Institucionalna mreža podrške ima zadatak da pruži sveobuhvatnu psihosocijalnu pomoć svjedocima/žrtvama u predmetima ratnih zločina, prije, u toku i nakon suđenja. Institucionalna mreža za područje Posavske Županije predstavlja dvanaestu uspostavljenu mrežu podrške u BiH, a do kraja 2017. godine planira se uspostavljanje još 3 mreže podrške.

– Svrha mreže je prepoznavanje i uvažavanje potreba svjedoka jer sudski proces može dovesti do retraumatizacije i pogoršanja postojećeg psihološkog stanja svjedoka/žrtve. Ovo je dvanaesta mreža i potpisivanju protokola odazvale su se sve institucije koje se bave svjedocima/žrtvama, a djeluju na području Županije Posavske. Ukoliko nemamo sinkronizirano djelovanje na svim nivoima, mi kao organizacija osim direktne pomoći koju pružamo svjedocima/žrtvama, ne možemo osigurati jednak pristup pravdi za sve žrtve i svjedoke u BiH. Ova mreža trebala bi da ostane i nakon procesuiranja ratnih zločina kao podrška svjedocima u bilo kojim krivičnim djelima – istakla je Jasna Zečević, predsjednica Vive Žene – Centra za terapiju i rehabilitaciju Tuzla.

Aleksandra Petrić izvršna direktorica fondacije Udružene žene Banja Luka dodala je da su se u protekle dvije godine uspjeli uvezati različiti sektori, policija, tužiteljstva, sudovi, zdravstvene institucije i centri za socijalni rad i mentalno zdravlje, te nevladine organizacije koje okupljaju žrtve i svjedoke da im se pruži efikasna pomoć.

– Svjedocima/žrtvama ponekad nedostaje samo informacija kome da se obrate gdje mogu dobit podršku. Žrtve nas prepoznaju kao instituciju gdje mogu dobiti pomoć, jer ponekad je prisutan i nedostatak materijalne pomoći. Oni ističu kad idu na svjedočenja, nemaju mogućnosti da pokriju osnovne troškove. Trudimo se da im kroz koordinaciju sa institucijama i sa svoje strane damo sveobuhvatnu podršku. Nekome treba pravna pomoć, nekome zdravstvena i dugoročna, a nekome i financijska, kazala je Aleksandra Petrić izvršna direktorica fondacije Udružene žene Banja Luka.

Do kraja 2016. godine planirano je potpisivanje protokola u Brčko distriktu i Bijeljini a naredne godine u Kantonu Sarajevo. Ove aktivnosti odvijaju se u okviru projekta: “Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima u BiH“, koji finansira Evropska unija.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*