Sutra štrajk upozorenja Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK

Sutra će u periodu od 10:00 do 10:30 sati (u vrijeme pauze) članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, održati štrajk upozorenja i to izlaskom ispred zgrade ustanove, a prema odluci Upravnog odbora Saveza SSDMiS Federacije BiH. Razlog za najavljeni štrajk upozorenja je činjenica da ni do danas nisu otpočeli pregovori o kolektivnom ugovoru za djelatnost doktora medicine i stomatologije, na nivou Federacije BiH.

U saopštenju Saveza strukovnih sindikata dr. med. i stom., navodi se sljedeće:

„Obzirom na stalna odgađanja početka pregovora u vezi kolektivnog ugovora za djelatnost doktora medicine i stomatologije od strane Federalnog ministarstva zdravstva i kantonalnih ministarstava zdravstva , Strukovni sindikat doktora u skladu sa odlukom Skupštine i Upravnog odbora Federalnog saveza najavljuje štrajk upozorenja koji počinje u četvrtak 17. 11. 2016. između 10 i 11h u trajanju od pola sata u svim zdravstvenim ustanovama na području F BiH gdje je Sindikat doktora organiziran.

Naime, već nekoliko mjeseci, nakon što smo 12. 7. 2016. dobili reprezentativnost iz oblasti djelatnosti doktora medicine i stomatologije od nadležnog Federalnog ministarstva, pokušavamo pristupiti pregovorima oko novog kolektivnog ugovora. Ipak, brojne formalne i neformalne prepreke nam stoje, ili su stajale, na putu. Stoga sve više gubimo strpljenje zbog nezainteresiranosti za rješavanje statusa ljekara na nivou Federacije BiH.

Vrijeme je da svi skupa, a naročito oni koji odlučuju u svemu ovome, shvatimo ozbiljnost situacije i otvorimo dijalog kako ne bi bili primorani da primjenjujemo nepopularne mjere (obustavu rada) koje nisu nikome u interesu, a naročito građanima F BiH koji koriste zdravstvene usluge.“

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*