25. godišnjica pada Vukovara

Danas se obilježava 25. godišnjica pada Vukovara. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata biće odata počast poginulima i ubijenima u napadima JNA i srpskih paravojnih jedinica.

U 87 dana bitke za Vukovar pripadnici bivše JNA, snage hrvatskih Srba i paravojne dobrovoljačke formacije gotovo sasvim razorile su taj pitomi barokni grad.

Vukovar je bio prvo veće mjesto na području nekadašnje Jugoslavije koje je pretrpjelo strahovita ratna razaranja. Uslijediće Dubrovnik, Sarajevo, Mostar, Srebrenica…

Otpor Vukovara slomljen je 18. novembra 1991, kada je okupiran najveći njegov dio. S okupacijom su uslijedila masovna smaknuća branitelja i civila te pljačka i progon civilnog stanovništva.

Prema podacima vukovarske ratne bolnice, u logore je odvedeno oko 8.000 vukovarskih branitelja i civila.

Najveći pojedinačni ratni zločin počinjen je na poljoprivrednom dobru “Ovčara”, gdje je 20. novembra 1991. godine ubijeno 200 ljudi, ranjenika izvedenih iz vukovarske ratne bolnice.

U 25 godina od ratnog zločina u Vukovaru hrvatski pravosudni organi pokrenuli su postupke protiv 1203 osobe, od kojih je do sada osuđen 181 optuženik, dok mnogi postupci još uvijek traju, objavilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Osim pred hrvatskim sudovima zbog ratnih zločina na širem vukovarskom području postupci su vođeni ili su u toku i pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu te pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*