Vukovar: Godišnjica pada poslije herojske odbrane

U Vukovaru se danas obilježava godišnjica pada ovog grada 1992. godine, ali se svi prisjećaju i njegove herojske odbrane. Pod nazivom “Vukovar mjesto posebnog pijeteta” prisutni, njih skoro 100.000 prisjećaju se na strašna dešavanja od prije 25 godina, kada su trupe JNA brutalno ubile jedan grad i mnoge njegove stanovnike.

Programu prisustvuje veliki broj građana i domoljuba iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, te hrvatski državni vrh, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Božo Petrov i Andrej Plenković. ministri u Vlade, mnogi saborski zastupnici, stranački čelnici.

Vukovarski “križni put”
Nakon prigodnog programa u dvorištu bolnice , sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. uputili su se u Koloni sjećanja, križnom putu, gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Tamo će državne i druge delegacije položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u napadima bivše JNA i srpskih paravojnih jedinica na Vukovar.

Kolonu sjećanja ove godine predvode branitelji Vukovara i članovi porodica poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.

Komemorativna događanja u Vukovaru prati više od 1.600 akreditiranih novinara, a gradske vlasti današnji dan su proglasile neradnim za firme i ustanove u vlasništvu grada.

Vijenci na Memorijalnom groblju
U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u odbrani Vukovara 1991. godine vijence ispod centralnog spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtvama iz Domovinskog rata položila su i svijeće zapalila državne i druge delegacije.

Počast poginulima u napadima bivše JNA i srbijanskih paravojski na Vukovar polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. U ime Hrvatskog sabora vijenac je položio predsjednik Božo Petrov, u ime Vlade premijer Andrej Plenković.

Počast poginulim braniteljima i civilima Vukovara odali su i vukovarski branitelji predvođeni posebnim komandantom obrane Brankom Borkovićem, te povjerenikom Vlade za Vukovar s početka 90- tih Marinom Vidićem Bilim.

Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a misu zadušnicu na groblju predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Po dolasku na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata državna izaslanstva položila su ruže na grob generala Blage Zadre koji je pokopan na tom groblju, a potom su ruže položene i uz svaki od 938 bijelih križeva kao simbol žrtava ekshumiranih iz masovne grobnice otkrivene na tome mjestu.

Prema neslužbenim procjenama obilježavanju 25. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu pridružilo se oko 100 hiljada ljudi iz domovine i svijeta koji još uvijek se kreću u Koloni sjećanja na putu od bolnice do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja do kojega je kolona sjećanja krenula nešto poslije 10 sati.

Bitka za Vukovar: 1.800 branitelja protiv JNA
Bitka za Vukovar u kojoj je, prema podatcima vukovarskih gradskih vlasti poginulo i ubijeno 4.000 ljudi,, počela je 25. avgusta, kada su jugoslavenska vojska i srpske paravojne jedinice krenule u opći tenkovsko-pješački napad na hrvatski grad Vukovar. Oko 1.800 hrvatskih branitelja, među kojima je bio veliki broj dobrovoljaca iz cijele Hrvatske, uspjelo je Vukovar braniti gotovo puna tri mjeseca. Obrana grada slomljena je 18. novembra 1991. godine.

Iz vukovarske Ratne bolnice jugoslavenska vojska izvela je ranjenike, branitelje i civile, koji su ubijeni na Ovčari u noći od 20. na 21. novembra 1991. Iz masovne grobnice na Ovčari ekshumirano je 200 osoba, a još se traga za posmrtnim ostatcima 76 osoba. Najmlađa žrtva imala je 16, najstarija 84 godine, a među žrtvama je bila i Ružica Markobaši koja je ubijena u sedmom mjesecu trudnoće.

Nakon okupacije Vukovara u koncentracijske logore u Srbiji odvedeno je nekoliko hiljada zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zarobljenih i nestalih iz Domovinskog rata s vukovarskog područja nalazi se još 309 osoba.

Postupci protiv ratnih zločinaca
U 25 godina od ratnog zločina u Vukovaru hrvatski pravosudni organi pokrenuli su postupke protiv 1203 osobe, od kojih je do sada osuđen 181 optuženik, dok mnogi postupci još uvijek traju, objavilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

Osim pred hrvatskim sudovima zbog ratnih zločina na širem vukovarskom području postupci su vođeni ili su u toku i pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu te pred Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Komandant Prve motorizovane gardijske brigade JNA pukovnik Mile Mrkšić osuđen je nakon rata na 20 godina zatvora. Umro je od raka u zatvoru u Portugalu. Major Veselin Šljivančanin također je osuđen zbog ratnih zločina u Vukovaru. Nakon što je odležao dvije trećine 10-godišnje kazne zatvora, na slododu je pušten 2011. Slavko Dokmanović umro je neposredno nakon završetka suđenja 1998. godine u Hagu, ne dočekavši izricanje presude.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*